Drastiske innstrammingstiltak i Hellas hjelper, men er ikke nok. Det er uunngåelig at Hellas i praksis misligholder gjelden sin, som dermed må omstruktureres, mener den fremstående økonomen Nouriel Roubini, mer populært kalt Dr. Doom.

– Det er umulig for Hellas å overleve med en gjeld som når 150 prosent av den totale produksjonen. Det er nødvendig med en kontrollert omstrukturering av gjelden, sier professor Nouriel Roubini ved New York University til den greske avisen Kathimerini.

Ny rapport
Tirsdag kommer en rapport fra greske myndigheter om hvordan det står til med økonomien i det kriserammede landet.

"Det er fremskritt, men fortsatt lang vei å gå", ifølge rapporten fra Bank of Greece som legges frem tirsdag, skriver Reuters og den greske avisen Kathimerini.

I rapporten fremkommer det at det fortsatt jobbes med budsjettkutt, samt med å tiltrekke investeringer til landet. Greske myndigheter avviser en omstrukturering av gjelden.

Må ha bedre likviditet
Men ifølge Roubini er det ingen vei tilbake for den enorme greske gjeldbyrden. Omstrukturering av gjeld kan innebære reforhandling av betingelser eller sletting av gjeld. Hensikten er å bedre likviditeten.

– Hvis du ikke ønsker å kalle det mislighold, kan du kalle det omstrukturering under press. Det har skjedd så mange ganger. Ingen tror det ikke vil skje også i Hellas’ tilfelle, sier Roubini.

Hellas unngikk så vidt å misligholde gjelden sin i april i år da størrelsen på landets budsjettunderskudd ble kjent og drev landets lånekostnader i været.

Et gigantisk lån fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU kom Hellas til unnsetning, men betingelsen for lånet var at landet sa seg villig til å gjennomføre drastiske sparetiltak i flere år.

Den greske regjeringen avviser at landets gjeld må omstruktureres.

Les også: - Vi er på randen av konkurs

Gambler på gjeldssmell (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.