J. Kyle Bass tegnet et dystert bilde av verdensøkonomien under Value Investing Congress i New York onsdag, skriver Dagens Næringsliv.

Han tror det er for sent for Hellas og Irland til å betale tilbake lån. Det er situasjonen i Japan han er mest bekymret for og tror vil sende sjokkbølger gjennom verdensøkonomien.

20 år med nedtur
Det er over 20 år siden nedturen startet for den japanske økonomien, og Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen er 75,4 prosent lavere enn den var ved inngangen til 1990.

Utallige offentlige redningspakker og tiltakspakker har ført til at Japan har en offentlig gjeld som er den høyeste av noe industriland, rundt 200 prosent av bruttonasjonalproduktet. Bass sammenligner japanske rentepapirer med lotto - men med langt bedre odds.

- Den japanske økonomien kan begynne å gå i oppløsning i de neste to-tre årene. Rentekostnadene på gjelden vil overgå inntektene. Jeg klarer ikke å se hvordan det er mulig for Japan å finansiere dette fra innenlandske kilder. Låner det internasjonalt vil det koste mer og det går ikke, sa Bass.

Traff på subprime
Og J. Kyle Bass har hatt god nese for slikt tidligere.

Sommeren 2006 skjønte Bass at det amerikanske privatboligmarkedet var midt inne i en lånefinansiert boble. Han etablerte et hedgefond som satset på at prisene ville kollapse.

Det tok seks måneder.

Bass og hans Hayman Capital Partners tjente rundt tre milliarder kroner på kollapsen, ifølge Wall Street Journal.

Les også: Frykter kollaps i Japan


Spår krakk i Japan


Frykter "katastrofal kollaps"

Japansk gjeldsfelle

Japan kjemper mot deflasjon

Tror verden ender i krig og total finanskollaps (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.