Ekspertene har lenge vært noenlunde samstemte i spådommene om at tempoet i Kinas økonomi vil avta i år. Nøkkeltallene har så langt bekreftet dette bildet og myndighetene har selv antydet at veksten kan bli betydelig svakere enn fjoråret.

I dag kom fasiten for første kvartal. Den var enda svakere enn fryktet. Veksten i brutto nasjonalprodukt (bnp) var 8,1 prosent målt mot samme kvartal ifjor. Vi må tilbake til 2009 for å finne et kvartal med svakere vekst.

Meglerhuset Danske Markets tror imidlertid at veksten nå vil ta seg kraftig opp igjen.

- Selv om det fortsatt er usikkerhet rundt eiendomsmarkedet, tror vi at første kvartal vil vise seg å være bunnen i den inneværende konjunktursykklusen i kinesisk økonomi, skriver seniorøkonom Anders Møller Lumholtz i en oppdatering fra Danske Markets fredag.

Reduksjonen i veksten fra ifjor til i år tilskrives først og fremst nedgang i eksporten som følge av svakere økonomisk vekst i landets tradisjonelle eksportmarkeder og lavere investeringer. Det siste er en del av en ønsket politikk for at økonomien skal bli mer forbruksdrevet og mindre drevet av høye investeringer.

Selv om det fortsatt er avhengig av å gjøre enorme investeringer i infrastruktur, peker mange eksperter på at nivået på investeringene, som utgjør rundt 50 prosent av økonomien, ikke vil være bærekraftig over tid.

Tror på høyere vekst
Selv om Kinas myndigheter har et uttalt mål en vekst på rundt 7,5 prosent, tror Lumholtz i Danske Markets likevel på en vekst på 8,9 prosent i år. I tillegg til fredagens bnp-tall kom det nemlig en hel rekke andre tall som indikerer at veksten er på vei opp igjen, hevder Danske Markets-økonomen.

- Bnp-tallene for første kvartal ble balansert av mars-tall som i gjennomsnitt var bedre enn ventet, noe som antyder at den kinesiske økonomien har startet på et oppsving sent i første kvartal, skriver Lumholtz.

Han viser til at både oppgangen i industriproduksjonen var høyere enn ventet og at detaljhandelstallene også var noe bedre enn analytikerne så for seg.

- Ledende indikatorer som gårsdagens sterke tall for kreditt- og pengetilførsel og produksjon av byggematerialer, som stål og sement, indikerer stabilisering og til og med noe bedring i månedene som kommer, skriver Lumholtz.

Lemper på krav
Handelsbanken Capital Markets tror på sin side at veksten i kinesisk økonomi blir på 7,9 prosent i år, litt mer myndighetenes eget mål.

- Kinesiske myndigheter har senket årets mål for bnp-veksten til 7,5 prosent, ned fra 8 prosent i fjor. Dermed ligger veksten i Kina fortsatt over myndighetenes vekstmål, og det antas også å være tilfellet for resten av året, skriver seniorøkonom Kari Due-Andresen i en oppdatering fra Handelsbanken fredag.

For å få bukt med en høyt press i økonomien og tiltagende inflasjon har kinesiske myndigheter brukt virkemidler som høyere styringsrente og økte reservekrav til bankene. Ifølge nyhetstjenesten Bloomberg News melder den kinesiske nyhetstjenesten Sino fredag at myndighetene nå vil kutte reservekravene for enkelte regionale finansinstitusjoner.

- Kinesiske myndigheter har nå begynt å lempe på den stramme pengepolitikken ved å senke bankenes reservekrav og oppfordre bankene til å låne ut mer penger, skriver Due-Andresen.

Kan gi vekstboost
Nordea Markets venter også at myndighetene vil lempe på kravene til bankene ytterligere i tiden som kommer og tror dette kan gi støtte til veksten fremover.

- Bnp-tallene bekrefter et allerede etablert syn om fortsatt oppbremsning i kinesisk økonomi. Så langt har vekstreduksjonen vært på linje med myndighetenes ønske om å ta fokus bort fra kortsiktig aktivitet og øke den langsiktige veksten. Gårsdagens gode utlånsdata støtter imidlertid forventninger om at veksten holder seg oppe og vi forventer at reservekravene kuttes i månedene som kommer, skriver økonom Annika Lindblad i en oppdatering fra meglerhuset fredag.

Meglerhuset tror den kinesiske veksten blir på åtte prosent i år. Og Lindblad tror myndighetene vil sørge for at veksten vil ta seg opp igjen dersom det er utsikter til at den havner under målet.

- Det er ingen tvil om at myndighetene vil øke stimulansen dersom veksten bremser betydelig opp og ligger an til å havne under målet på 7,5 prosent. Dette inkluderer både den finanspolitiske siden, med økt kredittvekst gjennom statlige eide banker og den pengepolitiske siden, med lavere reservekrav og kutt i styringsrenten, skriver Lindblad.

Les også: Laveste vekst i Kina siden 2009

Knut Anton Mork, Handelsbanken: Kina «kan bli stående i stampe»

Øystein Dørum, DNB Markets: - Kan ikke fortsette (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.