Boligprisene falt med 1,4 prosent fra august til september viste statistikken som Eiendomsmeglerforetakenes Forening la frem tirsdag.

– Jeg begynner å bli litt bekymret. Jeg synes det var en litt for kraftig prisnedgang i forhold til hva jeg hadde forventet, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Normalt stiger boligprisene mest i vårmånedene og august, mens de flater ut om høsten. Korrigerer man for de sesongmessige variasjonene, falt prisene med 0,9 prosent.

– Det gir en årlig rate på over ti prosent nedgang, sier Bjørnstad som likevel ikke tror det ligger an til så kraftig prisnedgang fremover.

Ikke entydig
Samtidig som fallet var kraftigere enn ventet, var det høy aktivitet i markedet. Det ble i september solgt 15 prosent flere boliger enn i august, omtrent samme antall som tilsvarende måned ifjor.

– Det moderer betydningen av fallet, men det kan selvfølgelig være flere momenter, sier Bjørnstad.

Et av momentene kan ifølge økonomen være at boligselgere oppfatter at risikoen for fall i boligmarkedet har økt.

– Selgere som kanskje har kjøpt en bolig på forhånd, kan være redde for den risikoen. Selv om de kanskje ikke tror på et boligprisfall, så vil de være på den trygge siden. Derfor vil de gjerne gjennomføre salget raskt og aksepterer et lavere bud enn de ellers ville gjort.

Overrasket over fallet
Han er ikke den eneste økonomen som er overrasket over størrelsen på fallet.

– Vi har forventet en utflatning, men absolutt ikke et fall på rundt en prosent i måneden, sa seniorøkonom Katrine Godding Boye i Nordea Markets til DN.no igår.

Nordea Markets venter at boligprisene vil stige rundt fire prosent i år, men tror så på en negativ trend de neste to årene. Hun tror ikke Norges Bank gjør noen endringer i rentene på bakgrunn av en måned med fallene boligpriser, men mener det øker sannsynligheten for kutt fremover.

– Dersom arbeidsledigheten fortsetter å stige slik vi har sett de siste månedene, vil nok det være det som avgjør om Norges Bank bestemmer seg for å kutte rentene, sier Boye til DN.no.

Stort utvalg
Administrerende direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund mener septembertallene rimer godt med utviklingen i boligmarkedet så langt i år.

– Det er kraftigere nedgang enn vanlig i september, men det kom ikke veldig overraskende, sier Tveter og viser til at kvadratmeterprisene omtrent har stått stille siden januar.

Han har spådd fire prosent oppgang i boligprisene for året som helhet sammenlignet med fjoråret. Hvis prisene ut året forblir uendret gir det en årsvekst på 5,5 prosent.

Selv om det ble solgt mange boliger i september, er det nå flere boliger til salgs enn på tilsvarende tid ifjor. I september var det 21 prosent flere boligannonser på finn.no enn på samme tid ifjor.

– Det er mindre kamp om objektene, det vil ofte slå ut i prisene, sier Tveter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.