Mens Norges Bank ser for seg at renten heves en gang mellom mars og august neste år, tror økonomene i DNB Markets nå at sentralbankens styringsrente vil forbli uendret på 1,5 prosent gjennom hele 2013.

Det viser oppdaterte prognoser som meglerhuset legger frem på en pressekonferanse torsdag formiddag.

DNB Markets tror heller ikke det blir store endringer i pengemarkedsrenten det neste året. Dermed blir det i stor grad opp til bankene selv om boliglånsrentene skal endres i 2013.

Sterk krone og svakere vekst
Kombinasjonen av en sterk krone og litt svakere vekst i norsk økonomi vil bidra til at styringsrenten blir værende på dagens nivå. Dessuten vil utviklingen hos våre nærmeste handelspartnere fortsatt være svak i 2013, viser prognosene fra DNB Markets.

Økonomene i meglerhuset ser for seg at veksten i norsk fastlandsøkonomi vil bli noe svakere det neste året. Mens meglerhuset anslår at årets vekst blir på 3,5 prosent, ser det for seg at neste års vekst blir på 2,4 prosent.

Samtidig vil en allerede sterk krone styrkes ytterligere mot euro. En euro koster i skrivende stund 7,34 kroner. Ifølge anslagene vil den koste enda litt mindre, nærmere bestemt 7,25 kroner, i mars neste år. Senere på året vil kronen ifølge spådommene svekkes litt og ved utgangen av året vil en euro koste 7,40 kroner.Valutaprognoser

(Kilde: DNB Markets)

Bedring i verden
I resten av verden vil veksten ta seg litt opp igjen, mener økonomene. Meglerhuset ser for seg en økning i global verdiskapning på i overkant av tre prosent det neste året. I industrilandene vil fortsatt være svak, men det vil likevel være mulig å se tegn til en liten bedring.

I fremvoksende økonomier vil veksten ta seg ytterligere opp det neste året, ifølge prognosene.

Veksten i svensk økonomi blir imidlertid betydelig svakere enn meglerhuset så for seg i august i år. Mens meglerhuset i august ventet at nabolandet vårt ville få en vekst på 1,4 prosent i 2013, er prognosen nå kuttet til det halve.Vekstutstikter

Prosentvis endring i brutto nasjonalprodukt fra året før.

(Kilde: DNB Markets)

LES OGSÅ:

Tenketank advarer mot boligboble

Aksjeekspertene med skivebom og innertiere om hverandre

- Det er bare i Norge dette kan gjøres uten at noen løfter et øyebryn

- Aksjer kommer tilbake

- Ikke la deg lure av rekordlav fastrente (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.