Før Torbjørn Eriksen og kona Nina Dyvik Eriksen kjøpte feriebolig i januar 2013, spurte de seg selv: Hvor får vi mest for pengene?

- Det viste seg å være et enkelt valg. Vi kunne velge mellom en litt sliten treromsleilighet i Benidorm i Spania eller en strøken 300 kvadratmeter penthouse-leilighet i Alanya-området i Tyrkia. Da sa det seg selv, sier Oslo-mannen til DN.

- Vi er der nede tre-fire ganger i året selv og låner ellers bort ferieboligen endel til familie og venner. Vi har ikke angret et sekund på at vi kjøpte - og i Alanya er det veldig stille og rolig. Vi er jo en 15 timers biltur unna Ankara og Istanbul, så vi merker lite til problemene Tyrkia sliter med, forteller Eriksen.

Usikker situasjon

Etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia 15. juli, der minst 260 ble drept og over 1.500 såret, har president Recep Tayyip Erdogan og hans regjering gått hardt til verks mot motstanderne:

Over ti tusen personer er pågrepet, ifølge Erdogan. Forrige uke sa han til det statlige nyhetsbyrået Anadolu at 4.060 blant dem som er pågrepet, er fengslet.

Onsdag forrige uke ble det vedtatt unntakstilstand etter kuppforsøket.

Den politiske uroen og usikre sikkerhetssituasjon bremser også Tyrkias økonomi, som blant annet ventes å tape 34 turist-milliarder i år.

Professor Ola H. Grytten ved NHH sier til DN at det er feil tidspunkt både å kjøpe og selge feriebolig i Tyrkia på akkurat nå:

- Ja, jeg ville tenkt meg om to ganger før jeg kjøpte og tre ganger før jeg solgte. Forsøket på statskuppet ble slått ned raskt og det negative sjokket har lagt seg. Men situasjonen er fremdeles usikker i Tyrkia, forklarer han.

Salget avtar

På sikt tror han imidlertid det kan være helt greit å eie en feriebolig i Tyrkia.

- Men det er ikke det mest stabile markedet. Det er vanskelig å si hvordan Erdogan vil styre fremover, om styresettet vil gå mer mot et diktatur. Hvordan situasjonen vil påvirke pengemarkedet, rentenivået, tilliten til økonomien og byggekostnader, er høyst usikkert. Fred og stabilitet er det ikke i Tyrkia nå, og dét er ikke gode nyheter for eiendomsmarkedet. Personlig ville jeg derfor vært skeptisk til å kjøpe feriebolig i landet i disse dager, sier Grytten.

NHH-professor Ola H. Grytten.
NHH-professor Ola H. Grytten. (Foto: Gunnar Lier)
 

Eiendomsfullmektig Greta Fossum, som er ansvarlig for Spania og Tyrkia hos Eiendomsnøkkelen, kan bekrefte at salget i Tyrkia avtar.

- Folk er usikre, og det kan jeg godt forstå. Mye er usikkert der nede nå, så etterspørselen etter Tyrkia-boliger har gått ned. Men det har vært problemer i Tyrkia før, og Tyrkia har alltid kommet tilbake for fullt. Det tror jeg kommer til å skje denne gangen også. De nordmennene som kjøper der nede stortrives og vil ikke selge, forteller hun.

Mye for pengene

Over 2.000 nordmenn eier feriebolig i Tyrkia. Og Greta Fossum er optimistisk:

- Vi merker at nye potensielle boligkjøpere er skeptiske, men de slår allikevel ikke Tyrkia fra seg. I stedet har de bestemt seg for å sitte på gjerdet og vente litt, sier hun.

Hun understreker at Alanya-området, der de fleste nordmenn kjøper, er et rolig feriested langt unna urolighetene i storbyene i Tyrkia.

- Her merker man knapt problemene. Og de som gjorde en kjempegod investering for noen år tilbake, da man kunne få 70-80 kvadratmeter for litt over en halv million, kommer neppe til å tape penger på investeringen. Få regner med å få igjen en enorm avkastning på ferieboligen sin når de selger, men jeg tviler på at vi vil få se noen stor prisnedgang i Tyrkia, mener Fossum.

- Neppe tryggere i andre ferieland

Torbjørn Eriksen og kona synes selv de gjorde et kjempegodt kjøp for et par år siden - og har ingen planer om å selge.

- Det nærmeste vi har kommet problemer var en varslet demonstrasjon i Alanya by. Men da holdt vi oss bare unna. Verre var det ikke. Man må ta sine forholdsregler og unngå store folkemengder. Men per dags dato har vi ikke angret på at vi kjøpte leiligheten, sier han.

Han understreker at det neppe er tryggere i andre ferieland.

- Nei, jeg ville ikke følt meg noe tryggere i Spania. Og det var mer skremmende å gå en tur rundt i Amsterdam forrige helg enn det er å gå rundt i Alanya.

Han forteller også om venner som vurderer å kjøpe feriebolig i Tyrkia.

- Man får mye for pengene her. Senest igår hadde vi noen venner som reiste til Side på ferie hvor de overveier å kjøpe, hvis de finner det rette objektet. Så folk skygger ikke unna Tyrkia. Dette området er avhengig av turisme for å overleve. Derfor tror jeg de vil ta godt vare på de turistene de har her, sier Eriksen til DN.

Les mer på DN.no:

Pr-veteranene tjener millioner. Det imponerer ikke pr-nestor Hans Geelmuyden dnPlus  (+)

«Nyhetsunnvikerne besitter så lav kunnskap at det er grunn til bekymring...»

Prosafe varsler betydelige bemanningsreduksjoner

87 millioner kroner i minus for VGTV  

Anbefalt av DNtv:

Sanders buet på av sine egne da han ba om støtte til Clinton
Bernie Sanders sine tilhengere er illsinte etter e-post-lekkasjene som angivelig viser at ledere i demokratenes nasjonalkomité forsøkte å undergrave kandidatens valgkamp for å bli partiets presidentkandidat.
01:19
Publisert:

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.