Et flertall på 53 prosent av de spurte mener EU bør utvise Hellas fra eurosonen om dette blir nødvendig, viser en meningsmåling som er utført av Emnid for Bild am Sonntag.

Meningsmålingen viser samtidig at to av tre spurte tyskere motsetter seg at EU og Tyskland gir Hellas milliarder i kriselån.

EU har lovt å hjelpe Hellas ut av gjeldsproblemene, men det er stor skepsis til planene blant tyske politikere, og statsminister Angela Merkel har understreket at Hellas i utgangspunktet må løse sine egne problemer.

EUs finansministre skal igjen diskutere den økonomiske krisen i Hellas når de møtes i Brussel mandag og tirsdag, og saken er blitt en viktig test på hvor solid hele eurosamarbeidet egentlig er.

Ingen pengehjelp
Det liberale partiet FDP, som regjerer sammen med Merkels konservative parti CDU i Tyskland, advarer mot å gi mer penger til Hellas.

– Vi kan ikke løse dette problemet gjennom bistand til Hellas. Det viktigste er å sørge for at tyske skattebetalere ikke lider noen skade, sier FDPs budsjettekspert Otto Fricke til Welt am Sonntag.

Hellas har slitt med å overbevise investorer om at landet klarer å takle sin gjeldskrise, og markedene er nervøse for at grekerne skal misligholde gjelden sin.

EUs ledere viste sympati med grekerne da de diskuterte saken sist uke, dog uten å love konkret pengehjelp.

I mange EU-land, blant annet Sverige, er irritasjonen dessuten stor over at grekerne i årevis har forsynt EU med feilaktig statistikk over tilstandene i gresk økonomi.

Forkl#229sproblem
Også flere andre tyske politikere er skeptiske til å åpne pengeboka for å hjelpe grekerne.

– Hvis vi begynner å gjøre det nå, hvor skal vi stoppe? sier Michael Fuchs, som er nestleder i Merkels konservative parti i nasjonalforsamlingen.

– Jeg kan ikke forklare folk som går på arbeidsledighetstrygd at de ikke vil få en øre mer, mens grekerne kan heve pensjon fra de fyller 63, sier han.

I sin første periode hevet Merkel den tyske pensjonsalderen fra 65 til 67 år for å sørge for at Tyskland klarte å bringe sitt budsjettunderskudd under EUs grense.

Tyskland ble i fjor rammet av den mest alvorlige økonomiske tilbakegangen siden andre verdenskrig, men den påfølgende oppgangen i Europas største økonomi stanset brått opp i fjerde kvartal.

Grekerne støtter tiltak
Den greske regjeringen har blant annet lovet å øke pensjonsalderen og kutte offentlige lønninger for å bedre situasjonen i økonomien. Tiltakene har ført til flere demonstrasjoner i landet, men i en meningsmåling presentert søndag sier over 60 prosent av de spurte at de støtter regjeringens planer.

Kutt i utgiftene og andre tiltak er nødvendig, svarte 65 prosent av de spurte i en rundspørring foretatt for ukebladet To Thema, mens 60,7 prosent av de spurte mener statsminister George Papandreous politikk er rettferdig. (©NTB)


Les også: - Hvorfor berge Hellas i det hele tatt?

Hellas får ingen penger fra EU




Storbritannia kan bli "det neste Hellas"


Spania leter desperat etter penger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.