Hovedstyrets beslutning om å holde renten uendret på 1,75 prosent var som ventet. På forhånd trodde alle de 13 økonomene som deltok i TDN Finans' undersøkelse at styringsrenten ville forbli uendret etter dagens rentemøte.

I pressemeldingen i forbindelse med rentebeslutningen bemerker sentralbanken at utviklingen i norsk økonomi har vært omtrent som forventet siden pengepolitisk rapport ble lagt frem i oktober ifjor.

Sentralbanken gjentar at hovedstyrets strategi er at styringsrenten bør ligge i intervallet 1,25 -2,25 prosent frem til neste rapport legges frem i mars.

- Vi har valgt å holde renten uendret på dette møtet, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Vurderte ikke renteheving
Norges Bank skriver imidlertid ikke at det "ble vurdert som et alternativ å heve renten". Ved tidligere anledninger har denne formuleringen blitt sett på som et hint om at renten kommer til å heves på det påfølgende rentemøtet.

Sentralbanksjefen er fortsatt opptatt av den sterke kronen, og styrker kronen seg mer enn Norges Bank har lagt til grunn peker sentralbanken på at oppgangen i renten kan bli mindre eller komme senere enn Norges Bank så for seg i oktober.

Norges Bank gjentar at veksten i boligprisene er høy, og at kredittveksten til husholdningene holder seg oppe. Gjedrem har også ved tidligere anledninger gitt utrykk for at han er bekymret for den kraftige boligprisveksten.

Les også: - Belåningsgraden er urovekkende høy

Norges Bank har hevet renten to ganger siden det hsitorisk lave nivået på 1,25 prosent ifjor høst. Det er ventet at styringsrenten vil bli hevet ytterligere i løpet av året. Blant økonomene er det imidlertid ikke enighet om hvor mye.

Norges Bank har selv signalisert at renten vil nå 2,75 prosent før året er omme. Økonomenes estimater varierer fra 2,0 prosent til 3,25 prosent ved utgangen av året.

Les mer: Fullt rentesprik blant økonomene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.