Styreleder Jens Ulltveit-Moe i Kverneland fremforhandlet før helgen et bud på selskapet fra japanske Kubota Corp. på kroner 8,50 per aksje.

Tilbudet fikk konkurrentene til å løpe skoene av seg, og innen gårsdagen var tre budgivere på banen, med betingede bud på kroner 9,50 per aksje.

Selger uansett
I dag ble det likevel klart at styrelederen selger til Kubota til 10,50 kroner per aksje uansett høyere bud eller ikke. Dermed tikker det inn drøyt 515 millioner kroner på kontoen til den erfarne investoren, der trolig 300 millioner kroner er ren gevinst, om man legger Finansavisens beregninger til grunn.

Ulltveit-Moe mener budet fra japanerne var godt og peker på at det var viktig for ham at samtlige aksjonærer fikk samme tilbud og betingelser.

- Jeg aksepterte budet fra Kuboto Corp. under den klare forutsetningen at alle aksjonærene vil få samme tilbud. De vil få identisk tilbud når det gjelder pris og oppgjørstidspunkt, sier han til TDN finans onsdag.

Utelukker ikke høyere bud
Han vil ikke utelukke at det kan komme høyere bud men mener det ikke er sannsynlig nå som 32 prosent av aksjene har gått.

- I mine øyne er dette et godt bud, så jeg vil ikke holde det for sannsynlig. Dersom det skulle komme et bud fra andre, er jeg ikke fri til å godta det, sier styrelederen.

En fugl i hånden
Kverneland har de siste dagene mottatt bud fra blant annet Kubota, nederlandske CNH Global og kinesiske Chery Heavy Industries.

- Hva ligger til grunn for at du godtok budet dersom det finnes andre aktører som kan være villig til å betale mer?

- Jeg synes det var et godt bud og det var nyttig å få prosessen klar, da det er vanskelig for organisasjonen å leve med usikkerhet. Min erf#229 er at du ikke skal være for grådig i business, det er den store forskjellen mellom de har som gjort en deal og de som ikke har gjort det. Det er en fugl i hånden versus ti på taket, sier Ulltveit-Moe.

Brukte ikke rådgivere
Avtalen med Kubota ble fremforhandlet av styrelederen selv og hans finansdirektør Espen Klitzing, tidligere assisterende toppsjef oljefondet (NBIM) og nestsjef i PGS. Ingen utenforstående rådgivere ble benyttet, ifølge Dagens Næringsliv. Det er dårlige nyheter for meglerhusene og corporaterådgiverne i hovedstaden, som opplever et langt tøffere marked om dagen.

- Jeg har jo gjort alt selv, noe må jeg jo ha lært gjennom årenes gang. Det er forsåvidt ikke noe galt med rågivere, problemet er bare at de er altfor godt betalt, sier Ulltveit-Moe til avisen.

Dropper prosess med andre
I en separat melding onsdag, opplyser Kverneland at selskapet nå har besluttet å kansellere due diligence-prosessen som gjennomføres av CNH Global og Chery Heavy Industries.

Kanselleringen kommer nettopp som følge av avtalen mellom Umoe AS og Kubota Corp der Kubota ugjenkallelig kjøper Umoes 49.075.120 aksjer i Kverneland til kurs 10,50 kroner per aksje. Samtidig legger Kubota inn tilsvarende bud på resten av aksjene.

Kubota la fredag inn bud på Kverneland på 8,50 kroner per aksje. Mandag ble det kjent at CNH har intensjon om å legge inn et konkurrerende bud på 9,50 kroner per aksje. Tirsdag meldte også Chery Heavy Industries at det vurderte et konkurrerende bud på 9,50 kroner aksjen.

Orkla melder onsdag å ha solgt 1,5 millioner aksjer i Kverneland, og eier etter dette 4,48 prosent.

Kverneland-aksjen stiger 4,93 prosent til 10,65 kroner, omsatt for 171 millioner kroner. Det indikerer at det fortsatt finnes enkelte der ute som tror på et høyere bud.

Les også:
Kamp om Kverneland

Konkurrerende bud på Kverneland


Kubota byr på Kverneland


De ansatte går mot salg av Kverneland
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.