Den ferske arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk Sentralbyrå (aku) avslørte for andre måned på rad en utvikling som var sterkere enn analytikerne ventet.

Disse tallene var på den sterke siden, er økonomenes dom etter publiseringen av juni-tallene. Både seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets, Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce og Handelsbankens makroøkonom Shakeb Syed mener at tallene var sterkere enn ventet.

I tremånedersperioden mars til juni var ledigheten på 3,5 prosent.

Les: Flere i arbeid

Skeptisk til endret utviklingsforløp
Selv om Haugland og DnB Nor Markets tar de ferske aku-tallene til etterretning, endrer de ikke oppfatning om arbeidsmarkedets utvikling.

- Vi er fremdeles skeptiske til om dette er et signal om at utviklingen har snudd i arbeidsmarkedet, sier Haugland til DN.no.

DnB Nor Markets legger til grunn at veksten i norsk økonomi ikke er sterk. Analytikerne tror også at Norge vil få et flatt sysselsettingsforløp.

- Bedriftene valgte å holde på arbeidskraften gjennom nedgangskonjunkturen, og vi tror derfor at de ikke har samme trang til å ansette nye som de ville hatt dersom de hadde nedbemannet da tidene var trange, sier Haugland.

To måneder med vekst i sysselsettingen er ikke nok til at DnB Nor Markets forlater denne teorien. DnB Nor Markets påpeker også at aku er en utvalgsundersøkelse, og at det derfor kan være svakheter knyttet til utvalget.

- Vi tror fremdeles at noe av oppgangen kan henge sammen med at det kom inn personer i utvalget i juni som har en høyere sysselsettingsandel enn i tidligere utvalg, sier Haugland.

Tror toppen er nådd i 2012
DnB Nor Markets tar til etterretning at både mai- og juni-tallene bryter med den flate arbeidsmarkedstrenden de har forventet. Det er likevel ikke nok til å endre analytikernes tolkning av utviklingsforløpet.

- Vi tror fremdeles at ledigheten skal opp på sikt, sier DnB Nor Markets-analytikeren.

DnB Nor Markets venter i sine siste prognoser at ledigheten skal nå toppen i løpet av 2012. Da er ledigheten på 4,1 prosent av arbeidsstyrken, tror banken.

- Vi tror ledigheten når toppen først i 2012 fordi sysselsettingen vil holde seg relativt stabil samtidig som flere og flere vil melde seg på i arbeidsstyrken, sier Haugland.

Les også: - Ledigheten øker frem til 2012

Positivt at arbeidsstyrken vokser
Handelsbankens makroøkonom Shakeb Syed tolker den økende veksten i arbeidsstyrken som et positivt tegn.

- Normalt vil det være et svakhetstegn i arbeidsmarkedet når veksten i arbeidsstyrken demper sysselsettingsvekstens effekt på ledighetsraten, men vi tolker det annerledes, skriver Syed i en kommentar.

- Arbeidsstyrken vokser fordi sjansene for å finne arbeid har økt. Dette tiltrekker både utenlandske arbeidstakere og nordmenn som tidligere holdt seg unna fordi de trodde at sjansene for å få jobb var små. Dersom dette er tilfellet, er en voksende arbeidsstyrke et resultat av og tegn på at arbeidsmarkedet styrker seg. Det er også et sterkt signal på at alle de nye tilskuddene til arbeidsstyrken faktisk finner arbeid, skriver Syed.

Kan tyde på en underliggende vekst
Syed er mer positiv enn Haugland etter å ha lest aku-statistikken. Han påpeker at konklusjonen er sterk, men de underliggende komponentene er enda sterkere.

- Det er åpenbart gode nyheter når arbeidsledigheten er lavere enn ventet. I tillegg viser bestandelene seg å være enda sterkere, ettersom sysselsettingen ikke reverserte den ekstremt høye veksten i mai men istedet fortsatte å vokse, skriver Syed.

I mai økte sysselsettingen med 13.000, og Handelsbanken hadde på forhånd ventet at dette skulle korrigeres med et fall på 10.000 i juni. Istedet for å falle økte sysselsettingen med 9.000 personer i juni. Handelsbanken mente at mai-tallene kunne skyldes en målefeil, men Syed skriver nå at veksten i juni kan tyde på at det ikke var feil ved mai-målingen.

- Selv om de neste månedenes tall skulle falle noe etter disse to sterke månedene vil det ikke reversere veksten fra mai og juni. Det kan indikere at den underliggende trenden peker opp, skriver Syed.

- Om noe, på den sterke siden
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea påpeker at det er mye "støy" i aku-tallene, og at man derfor ikke bør legge for mye vekt på et fall i ledighetsraten fra 3,6 i mai til 3,5 i juni.

- Men dersom man ser på trenden er den noe sterkere enn Norges Banks prognoser viser. Ledighetsraten ser ut til å ha stabilisert seg på 3,5 prosent, mens Norges Bank hadde ventet at den skulle nå toppen på 3,75 mot slutten av året. Dersom man legger til at det har vært en relativt sterk omdreining i sysselsettingen de siste månedene, vil konklusjonen bli at dagens tall, om noe, er på den sterke siden, sier Bruce i en kommentar.

Nordea hadde ventet at ledigheten skulle stige til 3,7 prosent i juni.

Les også:

Ledigheten faller

Flere vil jobbe

- For godt til å være sant