Krisen er ikke over, og frykten henger fortsatt i. Arbeidsledighetsveksten i Norge er i ferd med å flate ut, men fremdeles står mange i fare for å miste jobben.

20 prosent av norske bedrifter kommer til å måtte si opp eller permittere ansatte de neste tre månedene, viser en ny rapport fra NHO.

Les:
En av fem bedrifter må kutte før nyttår

Men å stå uten jobb behøver ikke å være en katastrofe, verken for cv-en eller karrieren din, understreker hodejeger Steinar Hopland i Hopland & co.

- Jeg ser det slik at det viktigste er å holde seg beskjeftiget. Det er bedre å ta en jobb man egentlig ikke ønsker for en periode enn å få et stort sort hull i cv-en, sier han til DN.no.

Hva er de verste cv-fellene man kan gå i? Diskutér saken nedenfor.

- Ærlighet varer lengst
For mange er det å miste jobben ensbetydende med å tape ansikt: Skammer seg over å miste jobben

Men i slike krisetider står hvem som helst i fare for å bli overtallige. Det er ikke noe flaut over det, sier Hopland. Men vær ærlig mot fremtidige arbeidsgivere - og si det som det er. Ikke pynt på sannheten for å få cv-en til å se bedre ut, advarer han.

- Ærlighet varer lengst, ikke konstruér noe som ikke er riktig. I bortimot ti prosent av tilfellene "pynter man" på punkter i cv-en, blant annet kan hull i cv-en dekkes ved å strekke et tidligere arbeidsforhold frem i tid og trekke et nyere tilbake i tid, slik at et halvt års ledighet plutselig "forsvinner". Den typen "stretch" har jeg liten sans for - og blir lett avslørt av attester og referanser, slår Steinar Hopland fast.

Les også:
Slik unngår du tabbeansettelsene

Avslører cv-jukserne
Jukser med cv-en

Unngå cv-hull
- Mange lurer på om de "bare bør ta seg en jobb" for inntektens skyld, vente på at den rette jobben dukker opp eller starte på studier. Hva gjør seg best på cv-en?

- Jeg vil anbefale å ta seg en jobb som kanskje ikke står øverst på ønskelisten for å unngå et stort hull i cv-en - gjerne i kombinasjon med etterutdanning. Det demonstrerer initiativ, kombinert med styrke og optimisme. Du viser at du har utholdenhet, en egenskap som arbeidsgivere setter stor pris på. Du vil score høyt på å vise at du kan fullføre et løp og ikke gi deg, selv om du har mistet jobben. Å legge om kursen og gå videre står det respekt av, forklarer Steinar Hopland.

- Har du vært økonomisjef i et selskap og blir sagt opp, synes jeg det er smartere å ta en jobb som økonomikonsulent i en bydel i Oslo kommune fremfor bare å sitte og vente på at en bedre jobb skulle dukke opp. Du tjener penger, og erf#229en kan også være nyttig for din videre karriere. Beskriv gjerne grepet ditt på cv-en - at du "søkte denne jobben i påvente av nye muligheter" i vanskelige tider, legger Hopland til.

 "Lettvinte" løsninger
Det er et faktum at mange sjefer utnytter finanskrisen til å dumpe udyktige ansatte:

4 av 10 ledere sier krisen har gitt dem anledning til å kvitte seg med mindre dyktige ansatte, og 3 av 10 hevder de har benyttet anledningen til å si opp flere ansatte enn de strengt tatt har vært nødt til. Det viser en undersøkelse Proffice har gjort.

Les mer her:
Disse får sparken først

Sjefen sparker hvem hun vil

- Dette er "bad management". Det er lett å falle for fristelsen, men gode ledere løser problemet med ansatte som ikke klarer å levere det de skal gjennom direkte samtaler med vedkommende. "Du må forbedre deg", må de få beskjed om - og bli forklart hvordan dette kan gjøres. Et halvt år senere må oppfølging gis. Det er "lazy management" å skyve ut slike personer i forbindelse med en generell overtallighetssituasjon, mener Steinar Hopland.

- Problemet på mange arbeidsplasser er at det gis for lite tilbakemeldinger og for uklare tilbakemeldinger, sier han.

Hva er de verste cv-fellene man kan gå i? Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.