Kronekursen falt kraftig mot slutten av fjoråret, og har siden holdt seg på svært svake nivåer.

Etter sjokkbevegelsene i desember, hvor kronen på sitt svakeste var 9,86 mot euroen, har den norske valutaen de siste dagene stabilisert seg på rundt 9,05 mot euroen.

Les mer om kronefallet: – Det er litt panikk dnPlus (DN+, krever innlogging)

Svekkelsen av kronen får ulike konsekvenser for næringslivet. For bilimportørene gir kronesvekkelsen isolert sett høyere innkjøpspriser.

Kroneraset har så langt ikke gitt utslag på nybilprisene hos Møllergruppen og Bertel O. Steen, to av de største aktørene i bransjen. Andre aktører, som Tesla, har allerede gjennomført prisendringer.

Les mer: Mens vi venter på Teslas D

Medfører prisendringer

Dersom de svake nivåene vedvarer, må imidlertid også Møllergruppen sette opp utsalgsprisene, sier informasjonsdirektør Paul Hegna til DN.

- Hvor mye er avhengig av hvordan kursen utvikler seg fremover, så det er for tidlig å si. Hvis kronekursen fortsetter å være så svak som den har vært i en periode nå, vil vi måtte justere prisene, sier Hegna.

Møllergruppen er importør av blant annet Volkswagen, Audi og Skoda. Hvor lang tid det tar før bilprisene påvirkes, vil Hegna imidlertid ikke fastslå.

- Det er litt avhengig av hvilken dialog vi har med fabrikkene og hva vi tror fremover. Det er litt vanskelig å si, men en vedvarende svak kronekurs vil medføre prisendringer, sier Hegna.

Betyr svekkede marginer

Kommunikasjonssjef Irene Schwabe i bilkonsernet Bertel O Steen forteller at de helst vil unngå å måtte øke nybilprisene, på grunn av stor konkurranse om kundene.

- En svakere krone betyr høyere innkjøpspriser og svekkede marginer. På lengre sikt kan dette bety en økning i prisene, men vi ønsker forutsigbarhet for våre forhandlere og kunder, så en prisøkning sitter langt inne, sier Schwabe.

Bertel O Steen selger biler fra blant annet Mercedes-Benz, Peugeot og Kia, og kjøper biler og deler både i euro og norske kroner. Ifølge Schwabe er de vant med endringer i valutakursene.

- Vi foretar løpende vurderinger av situasjonen, men har gode sikringsmekanismer, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

Prisen opp 1100 kroner

- Vi er veldig klare for å møte konkurransen

Air Asia-sjef avlyser norgesbesøk