Nordmenns økonomiske forventninger er i fritt fall, viser Forventningsbarometeret, som er et kvartalsvis samarbeid mellom TNS Gallup og Finans Norge.

Tiltroen til norsk økonomi har kun vært lavere i 1991, under bankkrisen, påpeker økonomene i Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport. Makroøkonom Marius Hov mener nordmenn absolutt har god grunn til å være bekymret.

- Vi er i en helt annen situasjon enn det vi trodde vi skulle være tidligere i år, understreker han.

Økonomen viser til prisen på nordsjøolje, som har falt fra omlag 57 dollar fatet ved nyttår til ned mot 40 dollar fatet denne uken. 

- Det var en forventing om at oljeprisen ved disse tider skulle begynne å trekke litt opp igjen. Nå har vi heller fått en ny runde med nedgang, påpeker Hov.

- Dette skjer i en prosess hvor investeringene på norsk sokkel allerede var på vei ned. Så det vi har sett så langt er egentlig bare en effekt av det som ligger bak oss, tilføyer han.

- Fra alle kanter

Hov legger ikke skjul på at usikkerheten er større enn på lang tid.

Etter en mandag med det største børsfallet siden 18. august 2011, åpner Oslo Børs svakt opp tirsdag.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank forklarer dette med at oljeprisen stiger noe etter gårsdagens kraftige fall, samt at future-indeksene på USA-børsene har tatt seg noe opp.

Samtidig er økonomer og analytikere enige om at prisen på olje vil holde seg lave lenger enn det som tidligere ble anslått. Bakgrunnen er en produksjon som bare øker og øker.

Hov peker på at tilbudssiden i USA har steget mye mer enn forventet, og at nye signaler fra Iran om at landet vil kapre markedsandeler til «enhver pris».

På den annen side øker frykten for at etterspørselen fra Kina skal falle. Kraftig børsfall, svake nøkkeltall og yuan-svekkelse gir indikasjoner på at økonomien for alvor sliter i motbakke, mener mange.

- Nå får vi det fra alle kanter. Det er sterke krefter i sving her, både på tilbud og etterspørselsiden som har presset hele priskurven for oljen ned, slår Hov fast.

Følg oljeprisen på DNs børs og markedssider

Merkes for nordmenn

Han mener det ikke er tvil om at «mannen i gata» allerede merker nedturen på lommeboken.

- Arbeidsledigheten stiger ganske markert og lønnsforventningene er mye ned, påpeker Hov.

Han viser til det ferske Forventningsbarometeret.

- Det er fortsatt et flertall som har troen på egen økonomi, men flertallet har blitt merkbart mindre, sier økonomen.

Et av de store spørsmålene handler nå om hvordan nedturen vil ramme boligmarkedet. Mens nordmenns økonomi er ventet å bli dårligere, holder nedturen på den annen side rentene lave.

- Dette er et stort usikkerhetsmoment. Samtidig er det klart at dersom boligprisene nå skulle falle som en  konsekvens av den oppbremsingen som skjer i norsk økonomi, vil det forsterke en norsk nedtur, sier Hov.

Se DNtv: - Det er usikkerhet rundt oss

Det er usikkerhet rundt oss
Statsminister Erna Solberg om fallet i aksjemarkedet
00:32
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.