Vestlige land og Russland beskyldte hverandre for å forverre situasjonen i Ukraina under et krisemøte i FNs sikkerhetsråd natt til mandag norsk tid.

Det var Russland som tok initiativ til møtet, etter at flere mennesker ble drept i sammenstøt mellom prorussiske demonstranter og sikkerhetsstyrker i Øst-Ukraina i helgen.

– Det har allerede vært blodsutgytelser, og videre opptrapping må stanses raskt, sa den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin under møtet.

Han hevdet at vestlige land har ansvar for å hindre at borgerkrig bryter ut i Ukraina. Verdenssamfunnet må be Ukrainas regjering oppfylle sine forpliktelser, sa Tsjurkin.

– Menneskeskapt uro

USA, Storbritannia og Frankrike ga imidlertid uttrykk for at det er Russland som har skylden for uroen øst i Ukraina, hvor en stor del av befolkningen er russisktalende.

– Dette er den tristeste formen for ustabilitet. Den er fullstendig menneskeskapt. Den ble skrevet og koreografert i og av Russland, sa USAs FN-ambassadør Samantha Power.

Ukrainas FN-delegasjon deltok også på møtet og anklaget Russland for å ha sendt spesialsoldater inn på ukrainsk territorium. Storbritannias FN-ambassadør Mark Lyall Grant minnet om at Russland har utplassert store væpnede styrker langs grensen mot Ukraina.

Truer med å droppe møte

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov har varslet at han vil sette inn militæret i en «fullskala antiterroroperasjon» mot prorussiske demonstranter i Øst-Ukraina. Myndighetene i Russland mener en slik operasjon vil være ulovlig.

Den russiske regjeringen har også truet med ikke å delta på det planlagte forhandlingsmøtet om situasjonen i Ukraina i Genève torsdag.

– Ukraina viser at de ikke klarer å ta ansvar for landets skjebne. Dersom landet bruker makt mot russisktalende, vil det ødelegge mulighetene for samarbeid, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov søndag.

Les også: – Jeg tror det går mot en konfrontasjon


- Ustabiliteten er skrevet og koreografert av Russland  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.