Det er fortsatt tilspisset mellom Russland og Vesten, og Russland advarer mot at bruk av makt fra Ukrainas side kan skade samtalene planlagt denne uken.

Det skriver Financial Times mandag.

Russland kalte inn til møte i FNs sikkerhetsrådet søndag kveld. Den amerikanske FN-ambassadøren beskyldte Russland for å orkestrere de seneste protestene og okkupasjonene øst i Russland.

Pro-russiske aktivister tok kontroll over flere bygninger øst i Ukraina i helgen og Ukraina sendte inn tropper søndag for å få kontroll over offentlig bygninger og en rekke byer.

- Dette er den tristeste formen for ustabilitet, den er konstruert. Denne «ustabiliteten» er skrevet og koreografert av Russland. Dette er ikke protester det er militære operasjoner, sier den amerikanske FN-ambassadøren Samantha Powers ifølge avisen.

Den russiske FN-ambassadøren Vitaly Churkin avviste at Russland stod bak protestene.

- Det er Vesten som vil avgjøre muligheten for å unngå borgerkrig i Ukraina, sier Churkin.

Russland har, ifølge FT, advart Ukraina mot bruk av makt mot separatistene og at denne kan ødelegge planene om fireveis-samtaler denne uken med USA og EU.

Utenriksminister Sergei Lavrov i Russland har sagt at samtalene i Genève torsdag vil bli «undergravd» om Ukraina bruker makt «mot befolkningen i sørøst som er drevet til fortvilelse» til utenriksminister John Kerry i USA.

LES OGSÅ:

Asia i dag: Kina kritiserer IMF for «hard landing»-frykt

Frykter aksjekrakk som i 1987 - bare verre

CIA vurderte norske politikere i hemmelig rapport

Russland: – Vesten må hindre borgerkrig i Ukraina  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.