Torsdag holdt seks medlemmer av Kongressen fra begge partier et første møte med visepresident Joe Biden for å bli enige om hvordan USAs enorme budsjettunderskudd kan kuttes.

Republikanerne nærmer seg planen til Det hvite hus som innebærer noen kutt nå og en plan for større budsjettkutt i framtiden, men også at vanskelige saker som skatt og helsereformen utsettes til etter valget neste år.

Gjeldstak
Dersom de to partiene kan bli enige om et rammeverk og en målsetting for å redusere budsjettunderskuddet, vil veien være åpen for å heve taket for hvor mye gjeld USA kan ha, som i dag ligger på 14.300 milliarder dollar.

Finansdepartementet sier at taket blir nådd rundt 16. mai, men at de har metoder for å sikre at staten fortsatt finansieres fram til august slik at USA ikke skal behøve å misligholde gjelda.

Om taket heves med 2.000 milliarder dollar, vil det holde fram til over valget i 2012, ifølge finansdepartementet.

Republikanerne satte som betingelse for å gå med på å heve taket, at det skulle knyttes til betydelige kutt i budsjettunderskuddet.

Langsiktig mål
Både Det hvite hus, republikanernes budsjettalsmann Paul Ryan og andre republikanere er enige om en målsetting om å kutte underskuddet med 4.000 milliarder dollar over de neste ti eller tolv årene.

Men mens demokratene mener at skatten for de rikeste må økes for å nå målet, er republikanere helt imot skatteøkninger og vil basere seg utelukkende på utgiftskutt, blant annet i helsebudsjettet.

Biden var torsdag svært fornøyd med at republikanerne foreløpig har trukket tilbake et forslag om betydelig kutt i Medicare – det offentlige helseprogrammet for eldre. Både demokratene og et flertall av velgerne er imot å kutte i Medicare. (©NTB)

Les også: - USA kan gi verden en ny krise

Forsikring mot USA-kollaps hoppet 16 prosent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.