Veksten i USA er i ferd med å ebbe ut, advarer den amerikanske sentralbanken Fed tirsdag, i det som er banken mest negative uttalelse på mer enn en år.

Fed legger dermed litt stimulanse på bordet for å hindre at gjenninnhentingen i amerikansk økonomi ebber ut. Det er første gang på et år at Fed stimulerer markedet.

Spenningen var uvanlig stor før dagens rentemøte, og spekulasjonene har gått om Fed allerede nå kom til å stimulere, eller om banken kom til å vente.

Klokken 20.15 norsk tid kom fasiten: Sentralbanksjef Ben Bernanke og resten av rentekomitéen har kommet frem til at banken skal reinvestere overskuddet fra boliglånsstøttede obligasjoner i markedet, og på den måten opprettholder banken sin balanse.

Les hele uttalelsen her (ekstern lenke)

Mild stimulanse
Stimulansen blir sett på som mild, og markedet hentet seg noe inn igjen etter nyheten men holdt seg fortsatt i minus. Fed-eksperter beskriver tiltaket som en symbolsk handling, for å signalisere at banken er bekymret for utsiktene.

Fed holdt også som ventet styringsrenten nær null, og gjentok at renten kom til å være eksepsjonelt lav i en utvidet periode.

- Informasjon som har kommet frem siden rentekomitéen møttes i juni indikerer at gjeninnhentingen i vekst og sysselsetting har saktnet de seneste månedene. Forbruker øker gradvis, men begrenses av høyere arbeidsledighet, moderat inntektsvekst, lavere husverdier og stram kreditt, skriver Fed i en pressemelding.

Unormalt usikre
Fed er nå under stadig større press, etter at arbeidsmarkedsrapportene helt siden april har vært svakere, samtidig som at veksten nå virkelig dabber av.

I slutten av juli sa Bernanke at sentralbanken ikke var klar for å gjøre noe på kort sikt, samtidig som at han understreket at de økonomiske utsiktene var unormalt usikre. Uttalelsene, kombinert med svakere makrotall også på boligmarkedet og produksjon, satte fart i spekulasjonene om at Fed ville ta de første skrittene allerede i dag.

Les også:

Panikksignal kan trigge aksjeras

<b>De skulle redde økonomien</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.