Den amerikanske republikaneren og «speaker» i den amerikanske kongressen, John Boehner, mener atomavtalen med Iran er uakseptabel.

Det melder Bloomberg News tirsdag.

- Hvis avtalen er så ille som jeg tror, vil vi prøve å stoppe den, sier han.

Tirsdag ble Iran og de fem sikkerhetsrådsmaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, samt Tyskland – enige om en atomavtale etter snart to år med intense forhandlinger.

Bør være «dypt bekymret»

Majoritetslederen i senatet, republikanerern Mitch McConnell, sier at senatorene burde være «dypt bekymret» for Iran-avtalen.

Obama hyller atomavtalen med Iran tirsdag, men vil etter alt å dømme møte stor motstand på hjemmebane.

Kongressen vil nå vurdere avtalen. Dersom de folkevalgte forkaster avtalen, kan Obama legge ned veto. Kongressen kan deretter forsøke å reversere vetoet. Det er vanskelig, men dersom det lykkes, vil det frata Obama muligheten til midlertidig å fjerne sanksjoner mot Iran.

Frykter iranske atomvåpen

Både Boehner og McConnell har i lang tid vært sterke motstandere av USAs president Barack Obamas forhandlinger med Iran. Etter mellomvalget i USA for halvannet år siden vant det republikanske partiet flertall både i kongressen og senatet.

Mange republikanere har kritisert forhandlingene mellom USA, fem andre stormakter og Iran. Frykten er at Iran vil være i stand til å utvikle atomvåpen, men Iran har hele tiden holdt fast på at kjernekraften kun brukes til fredelige formål som forskning og energi.

Les også på DN.no:

Har tjent 32 mill. i honorar på to år

Han er blitt 54 mrd. rikere i år

Her er eurolandenes krav til Hellas Se DNTV: Kommer fra ingenting - vil ha alt

Kommer fra ingenting - vil ha alt
Artisten Arshad (21) vil nå så langt som mulig - gjerne helt til USA.
01:25
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.