Fredag ettermiddag klokken 14.30 norsk tid kommer rapporten som gjerne omtaltes som månedens viktigste tall.

Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra amerikanske myndigheter gir omfattende informasjon om tilstanden i verdens største økonomi. For den amerikanske sentralbanken spiller utviklingen i arbeidsmarkedet en helt sentral rolle.

- Tallene er blant de viktigste som kommer fra USA i løpet av en måned. Et utfall som avviker fra konsensus kan derfor gi betydelige markedsbevegelser, skriver analytiker Camilla Viland i morgenrapporten fra DNB Markets fredag.

- Robust

Før fredagens rapport er det ventet at antall sysselsatte utenom jordbrukssektoren (nonfarm payrolls) økte med 195.000 i februar og at ledighetsraten holdt seg uendret på 4,9 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Tidligere denne uken viste tall fra ADP Employer Services en vekst i privat sysselsetting på 214.000 personer i februar.

Gjennom 2015 økte sysselsettingen i snitt med i underkant av 230.000 personer hver måned, ifølge Viland.

- Til tross for markedsuro og frykt for amerikansk resesjon, fremstår arbeidsmarkedet fortsatt solid. For eksempel er antallet førstegangssøkende for ledighetstrygd svært lavt, på nivåer som er konsistent med vedvarende bedring i arbeidsmarkedet. ADP-tallene som vi fikk tidligere denne uken vitner også om et godt arbeidsmarked, skriver Viland i rapporten fra DNB markets.

Tror toget har gått for renteøkning

Tidligere denne uken kom også situasjonsrapporten Beige Book, som den amerikanske sentralbanken publiserer før hvert rentemøte. Rapporten er basert på næringslivsundersøkelser i sentralbankens 12 regioner. Rapporten bekreftet også at det er bedring i arbeidsmarkedet.

Sjeføkonom Robert Bergqvist i SEB tror likevel ikke det kommer noen renteøkning i mars på bakgrunn av dagens tall.

- Toget har allerede gått for Fed-renteøkning i mars. Riktignok ga Beige Book en mildt sagt real overraskelse når det gjelder beskrivelsen av løftet i lønnspresset på bare seks uker. Men økonomiens ulike deler går ikke helt i takt, skriver Bergqvist i morgenrapporten fra SEB fredag.

Han peker på at gårsdagens innkjøpssjefindeks for tjenestesektoren i USA, som er en temperaturmåler på aktiviteten i servicebedriftene, blant annet viste svak utvikling i sysselsettingen.

Følger med på lønnsveksten

Bergqvist mener det kan være grunn til å holde følge ekstra nøye med på statistikken for utviklingen i timelønningene i fredagens jobbrapport.

- At lønningene stiger er ikke entydig med inflasjon, ettersom den blir avgjort av selskapenes muligheter til å øke prisene, understreker Bergqvist.

Makroanalytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets mener også at lønnsveksten er en viktig størrelse å følge med på fremover.

- Tiltagende lønnsvekst er et tydelig tegn på at arbeidsmarkedet blir strammere. Selv om lønnsveksten er på vei opp, er den fortsatt moderat. Så lenge den er det, vil Fed tenke at den ikke har dårlig tid med å sette opp renten, skriver Bernhardsen i morgenrapporten fra Nordea Markets fredag.

Følg markedene: DN kommer med alle tall og reaksjoner når rapporten slippes klokken 14.30 i ettermiddag.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Jarand Rystad: Tror på 105 dollar fatet

Hjerneforsker: Trening bra for alvorlig syke

– Partieliten sliter med å akseptere Trump

DNtv: Se Tesla Model X

 

Se Tesla Model X
Her er bilen mange nordmenn har ventet på
02:03
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.