Federal Reserve (Fed) vil beholde renten nær null i en «betydelig periode» (considerable time) etter at sentralbanken har avsluttet sine månedlige verdipapirkjøp.

Det bestemte rentekomiteen (FOMC) på sitt todagers møte denne uken. Uttalelsen ble lagt frem sammen med rentebeskjeden onsdag kveld norsk tid. Her slås det fast at økonomien vokser i et «moderat tempo» og at inflasjonen er under målet.

Markedsaktørene kan dermed puste lettet ut - for denne gang.

- De (Fed red anm.) vil forsikre markedet om at de ikke er klare til å øke renten i den aller nærmeste fremtid, sier John Silvia, sjeføkonom i Wells Fargo Securities til Bloomberg news.

Han mener det er en inflasjon «under forventningene» som nå kjøper sentralbanken tid til å sitte stille i båten.

De amerikanske børsene steg svakt fra start onsdag, men oppgangen tar seg opp etter at FOMCs uttalelse ble publisert.

Følg utviklingen på de amerikanske børsene her

Seks måneder

Fed har som ventet bestemt at renten holdes uendret i intervallet 0-0,25 prosent, hvor den har vært siden desember 2008. Bare Richard Fisher fra Dallas og Charles Plosser fra Philadelphia stemte imot vedtaket.

Samtidig fortsetter nedtrappingen av de månedlige verdipapirkjøpene med 10 milliarder dollar til totalt 15 milliarder dollar.

Dagens nedtrapping er den syvende på rad og indikerer at det går mot en avslutning i oktober. Nye retningslinjer fra FOMC onsdag sier at dette vil avhenge av «hvordan økonomien og utsiktene utvikler seg».

Sentralbanksjef Janet Yellen sa på sin første pressekonferanse at en «betydelig periode» er på rundt seks måneder. På onsdagens pressekonferanse understreker hun at dette ikke er noen «satt dato», påpeker Marketwatch.

- Avtatt noe

I sin rentesetting har Fed et dobbelt mål knyttet til sysselsetting og inflasjon.

- Sannsynligheten for at inflasjonen vedvarer under 2 prosent har avtatt noe siden tidligere i år, heter det i uttalelsen fra FOMC.

Dette la også sentralbanksjef Janet Yellen vekt på under pressekonferansen.

Markedsaktører var på forhånd opptatt av hva sentralbanken skulle si om arbeidsmarkedet, etter at myndighetenes offisielle jobbrapport for august var overraskende svak.

Selv om Fed ser tegn til bedring, beholder den en viss bekymring for arbeidsmarkedet. På pressekonferansen understreket også Yellen at hun ikke vil friskemelde arbeidsmarkedet «helt enda».

Ledighetsraten falt til 6,1 prosent i august. Fed tror raten skal falle til under 5 prosent innen slutten av 2017.

Nye renteprognoser

Rentekomiteens medlemmer har denne uken riktignok diskutert hvor mye lenger de kan holde renten nær null, ettersom ledighets- og inflasjonsmålet nærmer seg.

Rentekomiteens medlemmer tror i gjennomsnitt at renten vil være på:

  • 1,375 prosent i slutten av 2015 (mot en forventning om 1.125 prosent i juni)
  • 3,75 prosent i slutten av 2017

Les også:
Solgte elbiler for 1,3 milliarder kroner
Flatland fikk solgt villaen etter syv år
Dette får to konsekvenser for boligmarkedet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.