Denne uken holder fire sentralbanker rentemøter. Først ut er den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed).

Etter et to dager langt rentemøte, vil Fed onsdag kveld klokken 20.00 norsk tid offentligjøre sin rentebeslutning.

Det er ventet at Fed vil holde renten i ro på nivået 0,25 prosent til 0,50 prosent. Sentralbanken har ikke hevet renten siden desember. Da ble renten rørt for første gang på syv år.

Siden det har ytterligere rentehevinger blitt skjøvet fremover i tid.

Etter en svært svak arbeidsmarkedsrapport i mai, ble markedene helt sikre på at renten ikke vil bli rørt under juni-møtet.

Usikkerheten er imidlertid større for om Fed vil heve renten ved møtet i juli eller i september.

- Vi tror Fed vil kommunisere til markedet at de fortsatt holder døren åpen for en renteøkning en av de nærmeste månedene, og at de kommer med neste renteøkning i september, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport.

«Dot plot» viktigst

Ifølge Olsen er imidlertid ikke det viktigste spørsmålet for aktører som er eksponert i amerikanske renter når den neste renteøkningen vil komme.

- Det viktige er hvilken fart Fed vil kunne komme til holde i den videre normalisering av renten og ikke minst hvilket nivå renten vil komme opp i etter hvert, skriver sjeføkonomen.

Olsen peker på at det derfor vil rettes mest oppmerksomhet på sentralbankens «dot plot», som publiseres samtidig med rentebeslutningen.

Prognosen for den videre utviklingen i renten illustreres i sentralbankens såkalte «dot plot» eller renteplott. Plottet gir en grov og punktvis oversikt over hvordan hvert av de 17 medlemmene i komiteen ser for seg at renten vil utvikle seg fremover. Plottet kan imidlertid ikke tolkes eksakt som en rentebane, slik vi er vant til her hjemme i Norge.

Tror på to økninger i år

Nordea Markets tror medianen av medlemmene fortsatt vil ligge på to renteøkninger i år og tre til fire renteøkninger til neste år. Ved utgangen av 2018 venter meglerhuset at medianen ser for seg styringsrenten på nærmere tre prosent.

Det ser imidlertid ikke markedet for seg at vil bli tilfellet.

- Markedet har ikke sannsynlighetsovervekt for neste økning før inn i neste år, og priser deretter inn kun en renteøkning i året de nærmeste årene, understreker Olsen.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets venter heller ikke at rentekomiteen vil signalisere avvik fra det tidligere plottet.

- Det kan bli oppfattet som for vinglete, og de vil nok heller opptre avventende, skriver han i en rapport fra meglerhuset onsdag.

- Derfor tror vi at FOMC i dag vil fortsette å signalisere to rentehevinger i løpet av året. Og, som vanlig, understreke at det er nøkkeltallene som avgjør, understreker Hov.

Feds rentebeslutning offentliggjøres onsdag kveld klokken 20.00 (norsk tid). Følg med på DN.no.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Gransker tips om at DNBs Vipps-konsulenter arbeider 14-16 timer hver dag  

Linkedin-gründeren tjener 24 milliarder på salget til Microsoft

Dette er verdens beste restauranter  

Angriper Statoils makt dnPlus  (DN+)

Brexit-frykt tynget børsen dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Kan man komme i form på en elsykkel?
Episode 1: Formsjekk. DN skal følge Kim Finseth (31) gjennom ett år med trening på elsykkel. Målet er Birkebeinerrittet 2017.
03:32
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.