Amerikanske aksjeindekser steg fra start onsdag og stemningen holdt seg godt oppe også etter at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve to timer før stengetid opplyste markedet om at renten blir holdt uendret etter ukens rentemøte.

Men etter at sentralbanksjef Janet Yellen var ferdig med sin pressekonferanse bråsnudde markedet. Til slutt endte alle de tre sentrale aksjeindeksene ned for dagen.

Brexit-frykt

Dermed har markedet falt fem handelsdager på rad. Uro rundt globale vekstutsikter og ikke minst den nært forestående folkeavstemningen i Storbritannia har ført til en flukt fra risikoeiendeler, som aksjer, til antatt tryggere plasseringer, som statsobligasjoner.

I markedet er frykten at et eventuelt nei til videre medlemsskap kan føre til betydelig finansuro i de påfølgende dagene etter folkeavstemningen. Blant annet skal Den europeiske sentralbanken ECB og den britiske sentralbanken Bank of England ha lagt en kriseplan for å demme opp for markedsuroen etter et eventuelt nei til videre medlemsskap.

Frykter markedsuro

Sentralbanksjef Janet Yellen bekreftet også på dagens pressekonferanse at sentralbanken venter at en eventuell utmeldelse kan føre til markedsuro.

- Det er en viktig beslutning for Storbritannia og Europa, som kan ha konsekvenser for økonomiske og finansielle forhold i globale finansmarkeder. Dersom det får det, kan det ha konsekvenser for de økonomiske utsiktene i USA og dermed for utviklingen i renten, sa Yellen.

Hun bekreftet også at denne vurderingen hadde innvirkning på vurderingen om å holde renten i ro.

- Jeg tror det er riktig å si at det bestemt hadde innvirkning på dagens beslutning, sier sentralbanksjefen.

- Mer bekymret for Brexit

Flere markedsaktører peker på at dette brexit er en risikofaktor sentralbanken ikke kontrollerer.

- Hun kan ikke gjøre noe med brexit. Uansett hvordan det ender har man en stor risikofaktor for markedene som hun ikke kan bestemme over, sier strateg Bill Stone i PNC Asset Management til CNBC.

- Nå er vi mer bekymret over Brexit enn vi var over Feds beslutning, sier strateg Art Hogan i Wunderlich Securities til CNBC.

Indeksene ved stengetid:

Dow Jones Industrial Avg falt 0,20 prosent til 17640,17 poeng.

Nasdaq Composite falt 0,18 prosent til 0,18 prosent til 4834,93 poeng

S&P 500 falt 0,18 prosent til 2071,50 poeng

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Gransker tips om at DNBs Vipps-konsulenter arbeider 14-16 timer hver dag  

Linkedin-gründeren tjener 24 milliarder på salget til Microsoft

Dette er verdens beste restauranter  

Angriper Statoils makt dnPlus  (DN+)

Brexit-frykt tynget børsen dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Kan man komme i form på en elsykkel?
Episode 1: Formsjekk. DN skal følge Kim Finseth (31) gjennom ett år med trening på elsykkel. Målet er Birkebeinerrittet 2017.
03:32
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.