For ett år siden stod kinesiske småinvestorer i kø utenfor meglerhusene for å handle aksjer for første gang i sitt liv. Aksjemarkedet kollapset. Nå prøver mange seg på høyrisikoinvesteringer.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen er nesten halvert siden juni 2015. På det mest hektiske åpnet over en million kinesere sin første verdipapirhandelskonto – hver dag. For mange ble dette en dyr lærepenge med store tap. Myndighetene forsøker å unngå en gjentagelse.

 

Ikke egnet for småinvestorer

Investoren Fan Bao er en av Kinas mest erfarne og innflytelsesrike investorer. Det begynte i Oslo. Fan Bao tok en mastergrad ved BI i Oslo på begynnelsen av 1990-tallet før han gjorde karriere i City og Wall Street.

Han returnerte til Kina i 1998 som visepresident for Morgan Stanley før han etablerte China Renaissance Partners i 2004.

Selskapet var blant de første til å investere i transportdelingstjenesten Didi Dache i 2013 – et selskap som har utkonkurrert den amerikanske Uber-tjenesten på hjemmemarkedet.

Småinvestorer er blitt lokket til høyrisikoinvesteringer i Kina.

«Tilstrømningen av småinvestorer i primærmarkedene er farlig. Dette er ikke et marked som er egnet for småinvestorer. Det er ikke det samme som sekundærmarkeder hvor prissvingninger justeres raskt. Primærmarkedene er ikke likvide, det eksisterer ikke reguleringer eller prosesser for å regulere risikoen og småinvestorer kan miste alt de eier», advarer han i et innlegg i det kinesiske næringslivstidsskriftet Caixin denne uken.

 

- Lovløst, uorganisert og meningsløst

Småinvestorer kan investere så lite som 70000 kroner for å delta i finansiering av nye selskaper. Dette er forskjellig fra i vestlige land hvor investorer i venture capital-selskaper vanligvis har en betydelig formue for å kunne delta - og bæreevne til å ta tap.

I tillegg er disse profesjonelle investorer med lang erfaring fra investeringer og kan påvirke utviklingen av selskapene.

«Dette markedet er blitt lovløst, uorganisert og til og med meningsløst. I fjor var det en eksplosjon av investeringer i selskaper som satset på delingsøkonomi», skriver han.

 

Dealmaker og rainmaker

Fan Bao blir sett på som en «dealmaker» med visjoner og som klarer å få konkurrenter til å samarbeide. Han har fusjonert to kinesiske transportdelingsselskaper hvor to store teknologiselskaper var inne i hvert sitt selskap og fått disse til å samarbeide.

Tjenesten er verdsatt til over seks milliarder dollar.

- Fan Bao er en av de mest effektive «rainmakers» i Kina i dag, sa partner Richard Ji hos All Star Investments, til Reuters i et intervju i fjoir.

En «rainmaker» er en som får det til å regne penger over investorer.

- Han har vunnet venner i den kinesiske teknologiindustrien med sin sjarm og erfaring. I den kinesiske kulturen kommer vennskap først, påpekte Ji.

Bao mener at kinesiske myndigheter ikke har fulgt med i timen og at har oppstått en «ville vesten»-situasjon i primærmarkedet.

Dette er ikke første gang. Det samme har vært tilfelle tidligere innenfor eiendomsinvesteringer, utlån via uregulerte skyggebanker og høyrisiko spareprodukter.

«Myndighetene må regulere deltagelsen av småinvestorer i primærmarkedene. De som utsteder disse investeringsproduktene, om det er fond, forvaltere, investeringsselskaper, forsikringsselskaper eller andre, må legges inn under en offentlig regulering. De må kontrolleres», advarer han.

 

Pyramideskandaler

Det har vært opprulling av flere skandaler i Kina de siste månedene hvor uregulerte finansinstitusjoner har lokket til seg kunder med løfter om avkastning som ligger ti-15 ganger høyere enn bankinnskudd.

For investorer som ser begrensede muligheter til å få avkastning i aksjemarkedet eller eiendomsmarkedet har mange latt seg lokke til selskaper som Ezubo, som er mistenkt for å ha svindlet rundt 900.000 småsparere for 65 milliarder kroner.

21 toppledere hos Ezubo, som har markedsført seg som et internettfinansieringsselskap, ble arrestert i februar. Kinesiske medier har karakterisert Ezubo som er pyramideselskap.

Ifølge Fan Bao er det mange andre tilsvarende selskaper som er i faresonen og som kan kollapse. Kinesiske medier har identifisert en rekke selskaper som har hentet inn milliardbeløp fra sparere og småinvestorer med løfter om høy avkastning.

China Renaissance Partners ble etablert som et lite finansselskap i 2004 av Fan Bao. Investeringsselskapet har nesten tredoblet antall ansatte til 250 og har åpnet kontorer i blant annet Hong Kong og New York.

- Ambisjonene våre er ikke å forbli et boutique-selskap, sa Bao Fan til FinancaAsia i november.

I 2015 var selskapet rådgiver da det kinesiske selskapet Qihoo ble tatt av børs i USA og privatisert med en verdi på over ni milliarder dollar.

 

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Jarand Rystad: Tror på 105 dollar fatet

Hjerneforsker: Trening bra for alvorlig syke

– Partieliten sliter med å akseptere Trump

DNtv: Se Tesla Model X

 

Se Tesla Model X
Her er bilen mange nordmenn har ventet på
02:03
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.