John Boehners avgang som speaker i Representantenes hus kan ifølge Handelsbanken Capital Markets lede til usikkerhet i markedene, med påfølgende negative utsikter i USAs økonomiske vekst.

«Noen vil kanskje si at dette politiske dramaet har begrenset økonomisk betydning. Stengninger varer sjelden lenge, og de ansatte får normalt etterbetalt lønn. Men akademisk forskning tyder på at den usikkerheten slike episoder skaper, har hatt vesentlig negativ virkning på veksten. Derfor skal vi nok følge utviklingen nøye framover», skriver meglerhuset i sin morgenrapport.

Det amerikanske budsjettåret begynner 1. oktober. Absolutt ingen ting tyder på at et nytt budsjett kan bli vedtatt innen da. Og kommer det heller ikke noe vedtak om fortsatt bruk av føderale midler («continuing resolution»), vil føderale myndigheter måtte stanse all ikke-essensiell virksomhet, en såkalt shutdown.

Ikke noe å tape

I forrige uke offentliggjorde Washington Post en undersøkelse hvor avisens ekspertpanel satte sannsynligheten for en shutdown så høyt som 67 prosent.

At Boehner trekker seg ved utgangen av oktober betyr at han ikke har noe å tape på å la en continuing resolution gå til avstemning, mens hans eget ettermæle vil tjene på at han hindrer en ny stenging, fremholder Handelsbanken Capital Markets.

«Dermed virker en stengning nå plutselig svært lite sannsynlig. Men det er ingen grunn til å vente at en continuing resolution vil gjelde for mer enn et par måneder. Dermed vil problemet komme opp igjen i desember. Og da vil Huset ha fått en ny speaker, kanskje en som er langt mer høyreradikal enn den tross alt moderate Boehner», heter det i morgenrapporten.

Tror på renteheving i mars

Barclays skriver i sin morgenrapport mandag at markedene er rammet av ny usikkerhet rundt den amerikanske sentralbanken Federal Reserves linje fremover.

«Sentralbanksjef Janet Yellens kommentarer om inflasjon gjenspeiler en sentralbanksjef med to oppfatninger. På den ene siden sier hun at økonomien har gjort store nok fremskritt til at en gradvis renteoppjustering er på sin plass. På den andre siden peker hun på fortsatt betydelig desinflatorisk press og en høy grad av slakk i arbeidsmarkedet», sier Barclays.

Investeringsbanken opprettholder sin forventning om en renteheving fra Fed i mars, og sier at Yellens kommentarer tyder på risiko begge veier, det vil si tidligere eller senere, i forhold til det synet Barclays forfekter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Norske Skog inngått kraftavtale med Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk

Shell stanser leteaktivitet offshore i Alaska

Saudi-Arabia trekker inn titalls milliarder dollar fra utenlandske fond

Se DNTV: Opptaksprøver for Oslo brannvesen

Opptaksprøver for Oslo brannvesen
Det har vært en boom i antall kvalifiserte søkere på opptaksprøven til brannvesenet i Oslo. En av grunnene kan være dårlige tider i olje og offshore.
02:15
Publisert: