Den amerikanske styringsrenten har stått på null og stedet hvil siden finanskrisen i 2008.

Og renten ble heller ikke i dag hevet i USA - akkurat som ventet. Men:

Nå er det forventninger om at renten igjen skal bevege seg oppover, og mange markedsaktører ventet i dag spent på pressemeldingen som ble sendt ut i etterkant av onsdagens rentemøte i USAs sentralbank Federal Reserve (Fed).

Sentralbanksjef Janet Yellen har tidligere indikert at renten kan bli satt opp allerede i inneværende år, muligens så tidlig som i september.

Samtidig har hun presisert at tidspunktet for første økning er mindre viktig enn det påfølgende tempoet i økningene, som hun har sagt vil være gradvis.

I dag fulgte markedet nøye med på om sentralbanksjefen ville gi hint om hvorvidt renten skal røres allerede i september eller først i desember. Og det hintet kom:

- Arbeidsmarkedet fortsetter å bedre seg, med solid økning i jobber og fallende arbeidsledighet, skriver Fed i uttalelse. Det melder Marketwatch.com.

Ifølge Marketwatch tror nå de fleste økonomer at Fed vil heve renten i midten av september, så lenge veksten i den amerikanske økonomien fortsetter.

For dette er første gangen Fed bruker så klare positive ord om arbeidsmarkedet i en uttalelse.

Følger nøye med på inflasjonsutviklingen

Den siste tidens prisfall på råvarer har imidlertid bidratt til at inflasjonspresset har avtatt, og det bekymrer Fed. Dette er noe som kan bidra til å utsette renteøkningen.

Fed-komiteen forventer likevel at inflasjonen vil øke gradvis mot to prosent på mellomlang sikt som følge av bedring i jobbmarkedet. Denne utviklingen vil de følge nøye med på, heter det i pressemeldingen.

Les hele pressemeldingen som Federal Reserve offentliggjorde her (ekstern lenke).

Fed peker også på at veksten i husholdningsforbruket har vært moderat og at boligsektoren har vist tegn til bedring.

Dollaren steg etter at Fed nå holder døren åpen for en eventuell renteøkning i september, selv om komiteen ikke skriver dette med klare ord i sin uttalelse.

- Ikke bekymret

- Markedet er ikke bekymret for Federal Reserve fordi Fed er «ultra duete» og hele tiden utsetter renteøkning, sa administrerende direktør og partner Carlo Gallina i Pegaso Capital Partners til Bloomberg News i forkant av rentebeslutningen.

Gallina mener at det er mer sannsynlig at det i den inneværende økonomiske situasjonen, med svak vekst, kommer til å være en engangsøkning.

- Fed vil fortsatt støtte markedet, tror Gallina.

- Ledighetstallene viktigst

Ifølge sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management er det to faktorer som nå er avgjørende for USAs rentefremtid: Arbeidsledighet og inflasjonsvekst.

Det er arbeidsledighetstallene som er aller viktigst for Feds beslutning om når styringsrenten skal heves, mener Wilhelmsen.

- Men de har også et inflasjonsmål, og deres tolkning er slik: Blir arbeidsledigheten lav og sysselsettingen sterk, så kommer inflasjonen til å øke på sikt.

Etter forrige rentemøte i sentralbanken var prognosen fra Fed to renteøkninger i løpet av inneværende år. Nå kommer alt an på hvordan de neste jobbtallene i USA ser ut.

Les mer her: Hintene som kan avsløre USAs renteplan

 

Les også: «Rakkerunger» tjener mer senere i livet enn «englebarn»

Arbeidsledigheten fortsetter å øke

- Endelig en dag med sommerstemning og bryggedans på børsene

Se også:

Vil bygge ny SUV:

Vil bygge ny SUV
Skodas salgsdirektør Werner Eichhorn har en plan for å selge 1,5 millioner biler årlig.
00:46
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.