David Walker, tidligere leder for US Government Accountability Office (GAO), et offentlig kontroll- og overvåkningsorgan som blant annet overvåker Kongressens pengebruk, kastet igår en brannfakkel inn i markedet med sin kommentar i avisen Financial Times (FT) om at USA står i reell fare for å miste sin trippel A kredittrating.

Det vil i så fall være første gang siden 1917, skriver Dagens Næringsliv.

Rykker toppratingen vil USAs blytunge låneopptak blir betydelig dyrere, og det kan ha skjebnesvangre følger både for USA og verdensøkonomien.

«Hvordan kan man forsvare en trippel A-rating på en enhet med en akkumulert negativ verdi på 11.000 milliarder dollar, i tillegg til forpliktelser på 45.000 milliarder dollar? En enhet som ligger an til et underskudd på minst 1800 milliarder dollar inneværende år og underskudd på over tusen milliarder dollar i årene som kommer?», spør Walker retorisk.

Varslet krise
Ifølge både Walker og kredittvurderingsbyrået Moody's er det særlig to faktorer som truer USAs kredittverdighet:

* Eksplosiv vekst i utgiftene til helsesektoren.

* Eksplosiv vekst i sosiale utgifter.

Walker mener bare én av disse kostnadspostene er nok til å koste USA toppratingen.

Kinas statsminister Wen Jiabao og de fremvoksende kinesiske gigantbankene er også blant dem som har uttrykt bekymring for USAs langsiktige kredittverdighet, og konsekvensene som blant annet er en fallende dollar. Kina er kanskje den største kjøperen av amerikansk gjeld.

Les også: - USA kan "miste" et tiår

Skremmende spådommer

Vil USA komme styrket eller svekket ut av finanskrisen ?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.