Washington (NTB-DPA): USAs statsgjeld har for første gang i historien kommet opp i over 17 tusen milliarder dollar, opplyser finansdepartementet.

Det nye rekordtallet kan også uttrykkes ved å si 17 billioner dollar, og det skrives med tolv nuller.

Rekorden ble passert mot slutten av dagen på torsdag, etter at Kongressen ble enig om en avtale som åpnet for at USA kan fortsette å låne penger for å finansiere sin drift.

Onsdag lå gjelda på 16,7 billioner dollar, et nivå finansminister Jack Lew ved hjelp av finurlig triksing med regnskaper holdt stabilt i de ukene han ikke hadde fullmakt til å låne mer penger.

Manøvrene som holdt gjelda fast, førte til at det var et øyeblikkelig behov for å låne penger for å fylle opp diverse pensjonsfond og andre kilder han hadde lånt penger fra for å betale regninger mens krisen varte.

Etter 16 dagers nedstengning av deler av statsapparatet ble Kongressen sent onsdag kveld enig om å heve gjeldstaket fram til 7. februar. Da starter kampen om budsjett og gjeldstak på nytt om ikke Republikanerne og Demokratene blir enige før.

Les også:

Timer unna en mulig gjentagelse av Lehman-konkursen

Kranglingen har kostet 144 milliarder kroner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.