– Det er en uhorvelig arroganse i dette «pass deg så du ikke havner i kassa på Rimi»-argumentet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.  

– Det er et uttrykk for en nedvurdering av ærlig arbeid som er så utrolig skadelig, altså, som jeg tror ofte kommer fra folk som selv føler de har bedre jobber, sier han.

Kunnskapsministerens oppgjør med uttrykket kommer etter at DN skrev om hvordan entreprenørselskapet Skanska har gitt ungdommer med «hull i cv-en» en sjanse.

Henrik Haugen Horvei (23) er én av «pøblene» som nå har fått lærlingplass som tømrer og fortalte om den vanskelige situasjonen mange unge er i – i en ond sirkel av ikke å få jobb fordi de ikke har jobb, erfaring eller utdannelse å vise til.

– Folk sier «pass på så du ikke ender i kassa på Kiwi.» Men det er jo 400 søkere på de jobbene dnPlus , sa Horvei til DN.

DN skrev tidligere i år om de rekordhøye søkertallene til butikkarbeider-stillinger hos Kiwi, til tross for færre ledige stillinger.

Kiwi-butikken på Byporten i Oslo hadde 2465 søkere fordelt på åtte stillingsutlysninger.

Også Rema 1000 og Coop melder om et tøft arbeidsmarkedet og enorm etterspørsel for de ufaglærte stillingene.

Les også: 65.352 søkere til 1347 jobber (DN+)

- Selvfølgelig er det en attraktiv jobb for mange. Det er ærlig arbeid og det er mulig å gjøre karriere i bransjen. Det er ett av stedene du ikke trenger bachelorgrad – og det er kjempebra, sier Røe Isaksen og fortsetter:

- Det å bruke bestemte yrkesgrupper som skremmebilde på hvor du kan ende opp i samfunnet er destruktivt for synet vårt på ærlig arbeid. Det krever ikke noe mindre arbeidsmoral eller innsats av deg å møte 100 kunder bak kassa en dag enn å sitte på et kontor og fakturere kunder, sier han.

Røe Isaksen sier dette er noe av det aller viktigste i diskusjonen om unge «navere», hvordan få folk tilbake i arbeidslivet, og hvordan få noen til «å ta seg sammen».

- Noe av det aller viktigste er respekten for ærlig arbeid. Man bør fremheve hvor bra det er at folk er i jobb – også jobber som ikke krever utdannelse og ikke er lønnsledende, sier han.

Les også:

Kiwi-sjef Heidi Ibenholt (32): - Når jeg forteller at jeg har 18 ansatte og 80 millioner i omsetning endrer de oppfatning

Søkerstrøm til Kiwi i Oslo, men Maxbo-lederen i Balsfjord fikk bare én søknad da han skulle ha ny butikksjef

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.