I toppåret 2013 knivet 420 søkere om 55 studieplasser på petroleumsfag ved NTNU i Trondheim. I år har 21 personer studiet som førstevalg, mot 32 i fjor, ifølge de ferske tallene fra Samordna opptak. Det er planlagt 25 studieplasser til disse.

– Jeg tror dessverre ikke bunnen er nådd for oljestudiene, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

Hun er skuffet over tallene, og hun mener bransjen må ta noe av skylden selv.

– I dag er ikke bransjen der at de klarer å friste unge til å velge olje- og gasstudier, de har kommet litt bakpå – og det er trist. Vi kommer ikke til å skru av oljekranen i morgen, vi trenger fortsatt teknologer og realister, og er helt avhengige av å ivareta de fagmiljøene som finnes i dag, sier hun.

50.000 jobber tapt, men …

Rundt 50.000 norske oljejobber er gått tapt i oljenedturen. Det har søkerne til høyere utdannelse med seg. Antallet søkere til oljerelaterte studier har stupt de siste årene, og man ser ingen tegn til at dette vil snu med det første, peker Lise Lyngsnes Randeberg på.

I Samordna opptaks liste er det syv spesialiserte petroleumsstudier. I år hadde 213 personer et av disse studiene som førstevalg da søknadsfristen gikk ut i april. Det er en nedgang fra 228 i fjor. 

I 2013 var det 1.381 søkere. Fra 2014 til 2015 ble antallet halvert. Det samme skjedde fra 2015 til 2016. 

Men Tekna-presidenten mener de som har valgt oljerelaterte studier nå gjør noe riktig og viktig:

– Det er bare å gratulere alle som velger olje- og gasstudier i år, for de er garantert jobb når de er ferdige. Selv om det ikke snur over natten, kan mye skje på fem år. Og når vi har sett på alderssammensetningen i oljebransjen nå, er det klart at vi vil få et stort rekrutteringsbehov i løpet av kort tid, sier hun.(Vilkår)

Sauseskolen: Hjemmelaget majones
Sauseskolen: Hjemmelaget majones.
00:57
Publisert: