En omfattende kriminalreform ligger an til å bli vedtatt i Kongressen denne uken. Reformen innebærer en rekke liberaliseringen, og den regnes som et massivt politisk nederlag for justisminister Jeff Sessions og høyresiden i Det republikanske partiet.

Justisminister Jeff Sessions.
Justisminister Jeff Sessions. (Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/NTB Scanpix)

Den politiske vinneren er Demokratene, som med støtte fra moderate krefter blant republikanerne banker gjennom reformen. President Donald Trump er også positiv og sier han vil underskrive reformen, som har fått navnet «First Step Act».

Bryter lenkene

Justisminister Sessions skal ifølge flere amerikanske medier, som Axios, være særlig misfornøyd med at det åpnes for mer soning utenfor fengslene og hjemmesoning.

Her er noen av endringene:

  • Forbud mot at kvinnelige innsatte føder fastspent i lenker, håndjern og belter.
  • Kvinner skal få tilgang til sanitetsbind og tamponger ved behov.
  • Soning skal skje maksimalt 500 miles, eller 80 mil, fra familien.
  • Poengsystemet for god oppførsel endres, noe som skal gjøre det enklere å få rett til lettere soning og prøveløslatelse.
  • Mer bruk av åpen soning og soning i hjemmet.
Soningsforholdene er tøffe i amerikanske fengsler, med gjenger og vold. Her ved Lee Correctional Institution i Bishopville, South Carolina ble sju innsatte drept i et gjengoppgjør sist måned.
Soningsforholdene er tøffe i amerikanske fengsler, med gjenger og vold. Her ved Lee Correctional Institution i Bishopville, South Carolina ble sju innsatte drept i et gjengoppgjør sist måned. (Foto: Randall Hill/Reuters/NTB Scanpix)

Fortsatt strenge straffer

USA er det vestlige landet med den desidert største andelen av befolkningen i fengsel, med de lengste og strengeste straffene, og dødsstraff i mange delstater. Minoriteter som svarte og latinos er overrepresenterte, da spesielt unge minoritetsmenn.

Men i denne omgang er det ikke politisk flertall for å diskutere lengden og mengden fengselsstraffer i USA, til kritikernes store skuffelse. Men de ser på dette som et første viktig steg.

– For de av oss som ønsker en mer omfattende kriminaljustisreform, inkludert straffereform, kan First Step Act bidra til å bygge momentum for ytterligere fremgang, sier Jessica Jackson, leder og grunnlegger av organisasjonen Cut50 til Axios.

Cut50 jobber blant annet for å redusere fengselsbefolkningen i USA og bedre soningsforholdene.

Høyresiden i Det republikanske partiet snakker helst om strengere straffer for de aller fleste typene kriminalitet, med unntak av enkelte typer hvitsnippsvindel.(Vilkår)

Dette bør du se etter på boligvisning
Visste du at nesen er et av de beste verktøyene på boligvisning?
05:21
Publisert: