Ifølge Sensor Tower har appen TikTok blitt lastet ned over 750 millioner ganger det siste året. Dette er mer enn Facebook, Instagram, Youtube og Snapchat. Brukere kan lage enkle og morsomme videoer på et par minutter med bruk av avansert kunstig intelligens og enorme datamengder.

Avviser deling av brukerdata

Det kinesiske eierselskapet Beijing ByteDance Technology er blitt verdens mest verdifulle oppstartsselskap med en verdi på 75 milliarder dollar. Den fremtidige veksten avhenger om selskapet får full tilgang til vestlige markeder.

I USA og Europa er det en frykt for at Bytedance, som benytter avansert kunstig intelligens, deler denne informasjonen med kinesiske myndigheter. Dette har selskapet avvist.

– TikTok hevder de ikke lagrer amerikanske brukerdata i Kina. Det er fint. Men alt som skal til er at en funksjonær fra kommunistpartiet banker på døren til hovedkontoret i Kina for at dataene skal kunne overføres til den kinesiske staten når de ønsker det, sa den republikanske senatoren John Hawley under en datasikkerhetshøring nylig.

Alex Zhu, som er selskapets nye konsernsjef, er på en sjarmoffensiv i USA. Hva ville han gjøre hvis Kinas president Xi Jinping spurte om TikTok kunne fjerne en video eller dele brukerinformasjon.

– Jeg ville ha avvist det. TikTok-data blir kun brukt for TikTok for TikTok-brukere, sier Zhu til New York Times.

– Alvorlig sikkerhetstrussel

Komiteen for utenlandske investeringer i USA (CFIUS) har vide fullmakter til å etterforske utenlandske selskaper som investerer i USA, men også driver virksomhet på det amerikanske markedet.

I november ble det åpnet en formell etterforskning av Bytedances oppkjøp av det amerikanske selskapet Musikal.ly i 2017 for en milliard dollar.

Dette åpnet opp for TikToks lansering på det amerikanske markedet, hvor de har rundt 26 millioner brukere. Over halvparten er under 25 år.

– Etterforskningen er en bekreftelse av bekymringen vi har for at apper som TikTok kan være en alvorlig sikkerhetstrussel for millioner av amerikanere og fortjener større kontroll, sa den demokratiske senatoren Chuck Schumer til Reuters.

CFIUS tvang tidligere i år Beijing Kunlun Tech å selge seg ned i datingappen Grindr. Årsaken var sensitive opplysninger som lagres om brukerne og frykt for at disse kan deles med kinesiske myndigheter.

– Hvis barnet ditt bruker TikTok er det en mulighet for at det kinesiske kommunistpartiet vet hvor de er, hvordan de ser ut, hvordan stemmen høres ut og hva de ser på. Dette er en funksjon TikTok ikke annonserer, sa senator Hawley.

Google, Facebook, Amazon og andre amerikanskeide teknologiselskaper samler inn og lagrer tilsvarende brukerinformasjon.

Første globale sosiale nettverksapp

TikTok-appen har skremt Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg. Han har nevnt appen og det kinesiske morselskapet flere ganger de siste månedene – internt og under en kongresshøring.

Facebook har lansert TikTok-klonen Lasso, men den er knapt å se på nedlastningsstatistikkene. Instagram, som også er eid av Facebook, lanserte i forrige uke Reels, som har mange av de samme funksjonene som TikTok.

I Kina har Tencent-direktør Martin Lau erklært krig mot Douyin, som er den kinesiske versjonen av TikTok og lansert konkurrenten Weishi.

Sosiale medieapper som Facebook, Instagram og Snapchat er blokkert fra det kinesiske markedet. Bytedance har ambisjoner om å gjøre TikTok til det første globale sosiale nettverksstedet. De har brukt flere milliarder kroner på å annonsere hos amerikanske konkurrenter.

– De opererer utenfor Kina med helt andre regelverk, sa Facebook-direktør Adam Mosseri, som er ansvarlig for Instagram, i et podkastintervju med Bill Simmons i høst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.