– Du kan sammenligne Trump med Titanic: Trump har laget en rekke isfjell for seg selv og truffet dem alle sammen og på en eller annen måte greid å manøvre seg unna. Men dette isfjellet kan senke ham, sier valgforsker Brian Klaas ved LSE (London School of Economics and Political Science) til DN.

Klaas viser til Donald Trumps angrep på det muslimske veteranekteparet Khan forrige uke.

– Trump gikk over streken denne gangen, sier Klaas.

Donald Trump taper i vippestater og på nasjonale meningsmålinger etter en uke med mange kontroversielle utspill. Foto: Evan Vucci/AP/NTB Scanpix
Donald Trump taper i vippestater og på nasjonale meningsmålinger etter en uke med mange kontroversielle utspill. Foto: Evan Vucci/AP/NTB Scanpix (Foto: Ap)
 

Les også DNs spesial: Hvordan rote bort en god ledelse på 14 dager.

Skandalene i kø

Hillary Clinton leder nå an med nær syv prosentpoeng på de siste meningsmålingene mot Trump, ifølge Real Clear Politics.

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton har all grunn til å smile om dagen. Hun drar kraftig fra Trump på nasjonale meningsmålinger. Foto: AP Photo/Mark J. Terrill
Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton har all grunn til å smile om dagen. Hun drar kraftig fra Trump på nasjonale meningsmålinger. Foto: AP Photo/Mark J. Terrill (Foto: Ap)
 

USA-ekspert Klaas lister opp skandalene han mener har svekket Trump på meningsmålingene den siste uken:

  • Angrepet mot veteranekteparet Khan, som regnes som en «gold star family», en betegnelse for familier av falne soldater.

  • Trumps uvilje til å støtte partiveteranene John McCain og Paul Ryan.

  • Trumps ulne uttalelser om hvorvidt Krim en del av Ukraina etter Russlands invasjon av halvøyen i 2014.

  • Trump kastet ut en skrikende baby fra talerstolen i Virginia tirsdag og skjelte ut moren for at barnet forstyrret talen hans.

  • Under den samme talen, uttalte Trump at han hadde fått «purple heart», en militær utmerkelse til soldater som er blitt skadet eller drept i kamp, i en gave. «Jeg har alltid hatt lyst til å få «purple heart». Utspillet ble tatt dårlig imot fordi Trump selv aldri har tjenestegjort.

Etter angrepet på ekteparet Khan har også flere stilt spørsmål ved om Donald Trumps bevisst unngikk å avtjene verneplikt under Vietnamkrigen i 1968.

- Alt er ikke over

Clinton drar ikke bare ifra Trump på nasjonale meningsmålinger, men også i vippestater som Florida, Michigan, New Hampshire og Pennsylvania, ifølge ferske meningsmålinger.

Tror Trump vil styre med jernhånd dnPlus  

Det er i svingstatene at mange innbyggere ikke er trofaste til ett bestemt parti, men veksler mellom republikanere og demokrater.

– Hvis Clinton vinner i Florida, blir hun president. Trump må også vinne i Ohio og Pennsylvania for å ha en sjanse, der også Clinton leder an, sier Klaas.

Trumps vei til makten går gjennom Florida. Det vet alle. Det samme gjelder for Clinton. Ingen blir president uten å få med seg Florida, sier Klaas.

Men kanskje viktigere enn at Trump taper i vippestater er det faktum at Clinton leder an i stater som Georgia og Utah der majoriteten pleier å stemme på republikanerne, ifølge professor og statsviter David Redlawsk ved University of Delaware:

– At Donald Trump sliter i stater som Utah og Georgia der enhver republikaner burde vinne enkelt, er en mye viktigere indikator på hvor dårlig det går for Trump, sier Redlawsk, som også leder departementet for statsvitenskap og internasjonale relasjoner ved universitetet.

Redlawsk var tidligere sjef for meningsmålingsinstituttet ved Rutgers University i New Jersey.

– I politikken er tre måneder et livsløp. Jeg vil ikke si at alt er over for Trump, demokratene bør ikke tenke at dette blir en lett kamp å vinne, sier Redlawsk.

«Vendepunktet»

Det var under demokratenes landsmøte at Khizr Khan, faren til den drepte offiseren Humayun Khan talte med konen, Ghazala Khan ved sin side. Trump gikk kort tid etter ut mot ekteparet:

– Kona hans sto der taus. Hun hadde ingenting å si. Hun hadde trolig kanskje ikke lov til å si noe (...). Mange har skrevet det, sa Trump i et tv-intervju med ABC News-programmet «This Week».

– Angrepet på Khan-familien er vendepunktet som har fått mange til å forstå at Trump ikke er presidentmateriale. Trump gikk ikke løs på en politiker og offentlig person, men en vanlig sørgende amerikansk familie. Enhver amerikaner kan sette seg selv i deres sko, bare ikke Trump, sier Redlawsk.

 

 

Unngikk militærtjeneste

Med dårlige meningsmålinger bak seg og nye provoserende uttalelser mot partiveteraner, er ikke Klaas i tvil om hva som vil skje de neste ukene.

– Stadig flere republikanske velgere vil gå over til å stemme på Clinton. Mange har flørtet med ideen om Trump som president, men funnet ut at dette ikke er en type mann du vil ta med hjem eller gi atomkodene til, sier Klaas og legger til:

– Den siste uken har vært den desidert verste Trump har opplevd i denne valgkampen, sier Klaas.

Trump innrømmer at han tok feil om løsepenger

 

Les også:

Djevelen i rekkefølgen dnPlus

255.000 nye jobber i USA

– Litt som å spille i Premier League dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.