Etter den amerikanske sentralbankens (Fed) rentemøte onsdag kveld i norsk tid, ble dollaren betydelig styrket.

Fed besluttet å ikke røre renten, men åpnet samtidig for en mulig renteheving ved neste rentemøte i desember.

Beskjeden førte umiddelbart til at dollaren steg drøyt ti øre mot den norske kronen. På det meste måtte du ut med 8,59 kroner for en dollar. Så dyr har ikke dollaren vært siden april 2002.

I skrivende stund koster en dollar 8,57 kroner.

Pressemeldingen fra Fed førte også til at dollaren ble styrket mot euro og at amerikanske renter steg.

Skifte i ordlyd

Etter Feds møte, venter nå økonomene at den amerikanske styringsrenten kan bli hevet allerede i desember.

- Mest oppmerksomhet vakte skiftet i ordlyden knyttet til tidsperspektivet. I september diskuterte komiteen «hvor lenge styringsrenten skal forbli i dagens intervall». Nå vurderte FOMC spesifikt «hvorvidt det vil være hensiktsmessig å øke renteintervallet på neste møte», skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport.

I september uttrykte Fed usikkerhet knyttet til uroen i finansmarkedene og i fremvoksende økonomier. Dette belyste ikke sentralbanken onsdag, påpeker Haugland.

- Med disse grepene er det tydelig at sentralbanken ønsker å forberede markedene på at første renteheving ikke er langt unna, skriver hun.

Tror på heving i desember

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets trekker også at Fed ikke lenger omtalte usikkerhet med tanke på finansmarkedene og fremvoksende økonomier.

- Det kan nå synes som om noe må skje for at Fed ikke øker renten i desember heller enn at noe må skje for at de skal øke den, skriver han i meglerhusets morgenrapport.

- Vi tror derfor fortsatt at første økning i renten skjer på desembermøtet gitt at arbeidsmarkedet fortsetter å bedres, understreker Juel.

Enda dyrere dollar

Dersom Fed hever renten i desember vil det gjøre en allerede dyr dollar enda dyrere for nordmenn.

I forrige uke la Handelsbanken Capital Markets frem nye valutaprognoser. Meglerhuset anslår at dollaren etter nyttår vil koste over ni kroner.

I andre kvartal til neste år tror de at en amerikansk dollar vil koste hele 9,50 kroner. Dette vil i så fall bli den dyreste dollaren vi har sett siden år 2000.

- Vår forventninger om en styrking av den amerikanske dollaren henger på forventningene om at den amerikanske styringsrenten vil bli satt gradvis opp, mens renteutsiktene i Europa ser ut til å bli liggende på rekordlave nivåer lenge, skriver meglerhusets rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i meglerhusets konjunkturrapport. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Økonomisk er det egentlig en katastrofe

Volvo skal prøve kenguru-teknologi for biler i Australia

Geelmuyden Kiese åpner i Brussel

Se DNTV: Forbereder seg på langvarig lav oljepris

Forbereder seg på langvarig lav oljepris
Statoil-sjef Eldar Sætre presenterer tallene fra tredje kvartal.
01:51
Publisert: