To dagers kursfall i dollar bremser opp onsdag morgen, i en situasjon hvor aktørene vurderer om den amerikanske sentralbanken Federal Reserve onsdag vil legge vekt på det sterke fallet på verdens aksjebørser.

Fed legger onsdag kveld frem sin første pengepolitiske erklæring siden styringsrenten i desember ble hevet fra nær null.

- Det som blir viktig, er tonen i Feds kunngjøring når det gjelder nylige hendelser i verdensmarkedene. Hvis tonen viser seg å være duete, vil det allerede være priset inn, så risikoen for dollarsalg kan være begrenset, sier Shinji Kureda, sjef for valutahandel i Sumitomo Mitsui Bank, til Bloomberg News.

Leter etter tegn til uro

SEB henviser i sin morgenrapport til at det kommer rentebeslutninger fra både Fed og den newzealandske sentralbanken, men at ingen må regne med noen justeringer.

«Når det gjelder Fed, vil vi lete i kunngjøringen etter tegn til økt uro for veksten i verdensøkonomien, etter den turbulensen som har dominert begynnelsen av 2016», sier økonomene i den svenske banken.

De tipper at tonen i kunngjøringen vil være «overraskende lys» for ikke å skape unødig uro. I desember indikerte Fed at neste renteøkning skulle skje på møtet i mars.

«Denne muligheten holdes trolig åpen, selv om det knapt finnes noen som tror på det i dag», heter det i morgenrapporten.

DNB Markets sier at svake nøkkeltall, markedsuro og avtakende inflasjonsforventninger taler for at Fed ikke vil komme med noen klare signaler om fremtidige rentehevinger i dagens kunngjøring.

«Selv om uroen trolig er forbigående, er det neppe noe Fed velger å se bort i fra. Risikoen for at uroen kan bli mer langvarig og forplante seg i høyere risikopåslag, strammere kreditt, og dermed også svakere aktivitetsvekst, taler for at Fed vil trå forsiktig», sier DNB Markets.

Rentefall i eurosonen

Nordea Markets fremholder at rentene i eurosonen opplevde nok en dag med fall tirsdag. 10-års tysk stat begynte dagen med å falle til under 45 basispunkter og ble liggende i dette området resten av dagen.

Det er ned mot bunnene fra i høst, og kan ifølge banken derfor være et viktig støttenivå. Tysk 2-årsrente nådde ny laveste notering på -0,46 prosent.

Kronen er styrket med rundt 7 øre siden laveste kurs mot euro tirsdag, mot en bakgrunn av høyere oljepris. På fredag kommer det viktige nøkkeltall som kan prege kronekursen, men frem til det forblir oljeprisen den viktigste driveren, sier Nordea i sin morgenrapport.

Kronen er onsdag morgen styrket med rundt én øre mot euro, til 9,4310, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs tirsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med om lag halvannen øre, til 8,6929.

Euro er svekket til 1,0859 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0870 dollar i New York sent tirsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet tirsdag på 1,40 prosent, mot 1,43 foregående handelsdag.

Les også:

Toyota fortsatt verdens største bilprodusent

Asia i dag: Apple ser svekkelse i Kina

15 evakuert fra drivende fartøy i Nordsjøen

Se DNtv: Aksjekursene er for høye på de kinesiske børsene

 

Aksjekursene er for høye på de kinesiske børsene
- Det kan komme nye fall selv om kinesiske myndigheter forsøker å tilføre likviditet i markedet, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt
01:32
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.