Statsminister Antonis Samaras sin presidentkandidat, tidligere EU-kommissær Stavros Dimas, var den eneste som stilte til presidentembetet.

Han trengte 180 av 300 stemmer for å bli valgt, men fikk bare 168 stemmer.

Dette var den tredje og endelige avstemmingen. Gresk lov gjør det klart at nasjonalforsamlingen må oppløses og nyvalg utlyses når valget av president ikke lykkes.

Børsen i den greske hovedstaden stupte 5 prosent ved åpning mandag. Etter avstemningen falt den ytterligere og var ned 11 prosent.

Fyrkter eurokrise

Ifølge meningsmålene ligger venstreradikale Syriza godt an til å vinne et nyvalg. De to regjeringspartene, Nytt Demokrati og arbeiderpartiet PASOK, har etter kriseprogrammet mistet oppslutning blant grekerne.

Syriza er imot flere av de økonomiske reformene som Hellas har måttet innføre i bytte mot kriselånet på 240 milliarder euro. EU har advart grekerne mot å gå bort ifra reformene.

Sjeføkonom Steinar Juel  skriver i en oppdatering at han frykter for ny eurokrise i landet.

- Syriza vil uten tvil bruke mer penger på sosialutgifter. Det har ikke Hellas råd til, sier Juel til DN.

Et behov

Forsker Asimina Michailidou ved Senter for europaforskning (ARENA) ved Universitetet i Oslo mener på sin side at debatten den siste tiden har vist at det er behov for nyvalg.

- Blant annet har det versert en rekke konspirasjonsteorier om korrupsjon i parlamentet. Nå er det opp til demokratiet å bestemme, sier hun til DN på telefon fra Aten.

I henhold til loven skal nasjonalforsamlingen oppløses i løpet av ti dager. Nyvalget vil bli avholdt enten 25. januar, opplyses det mandag.

Michailidou viser til at det allerede er samtaler på gang mellom Syriza og andre partier på venstresiden. Ifølge henne er en ny, bred koalisjonsregjering ikke usannsynlig.

- Endrer ingen ting

I et intervju med avisa Bild lørdag understreket Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble at Hellas må overholde sine forpliktelser i gjeldsavtalen, skriver NTB.

- Nyvalg endrer ingen ting når det gjelder den greske gjelden. Enhver ny regjering må overholde de avtalene deres forgjengere har inngått, sier Schäuble.

Michailidou tror Syriza ganske raskt vil innse at partiet blir nødt til å kompromisse med EU dersom de vinner valget.

- Enkelte røster på Høyre-siden har advart mot at Hellas blir som Nord-Korea dersom Syriza kommer til makten. Jeg tror ikke dette er tilfellet. Jeg tror det er rom for å sammen med EU finne løsninger, sier hun.

Les også:
Fjerner utleieplikten for alle
- Farlig å venne seg til lave renter
Hybridbil kan bli mest populær (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.