En sterk økning i strømprisene bidro til den kraftigste økningen i konsumpris-indeksen fra desember til januar siden 2003 (se tabell). Det bidrar også til at norske kroner styrker seg mot ledende valutaer.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets påpeker at en kald januarmåned har dratt opp prisene på energikomponenter som bolig, lys og brensel.

- Hvis man ser på totalinflasjonen her så er overraskelsen ganske, ganske stor, sier Syed til Dagens Næringsliv.

Kronebyks

Norges Bank, som på månedsbasis fokuserer på kjerneinflasjonen, det vil si justert for energi og avgifter, vil nok ikke la seg affisere av væreffekten, påpeker sjeføkonomen.

Han tror derfor at det er utenlandske investorer som driver kronen onsdag.

- Utlendinger er kanskje mer opptatt av totalinflasjonen enn kjerneinflasjonen, så man skal ikke se bort i fra at dette får kronen noe opp og rentene noe opp fordi de ser mye på overskriften, sier Syed.

Dersom det er tilfelle, venter sjeføkonomen at effektene vil bli reversert, i likhet med den midlertidige væreffekten.

Både Norges Bank og markedet ventet en tolvmånederes kjerneinflasjon på 3,0 prosent i i januar, en oppgang på 0,7 prosentpoeng fra desember.

Venter prisfall

Syed påpeker at prisstigningen på importerte varer falt noe fra desember til januar, mens det var oppgang i innenlandske varer. Han mener det ikke henger på grep at innenlandske priser skal stige når disse er drevet av innenlandsk konsum, og man har en nedgangskonjunktur.

Samtidig er det importert inflasjon som har drevet inflasjonen i det siste og vært en motvekt til innenlandsk inflasjon, påpeker han.

- Etterhvert tror jeg, med mindre du kommer til å se en kraftig kronekurssvekkelse, så skal importert inflasjonen dabbe av. Innenlandsk inflasjon skal i hvert fall gjøre det, slik at man vil se nedgang i inflasjonsbildet på sikt, sier Sparebank-økonomen.

Han mener dette bare betyr at det blir lettere for Norges Bank å kutte renten og holde renten lav fremover.

Harald Magnus Andreassen, Swedbank.
Harald Magnus Andreassen, Swedbank. (Foto: Elin Høyland)

- Akkurat nå er det et lite dilemma, i hvert fall på papiret, ettersom vi har en sentralbank som styrer etter et inflasjonsmål på 2,5 prosent. Så Norges Bank vil helst ha den inflasjonen ned, sier Syed.

Øyne på realøkonomien

Sjeføkonom Harald Magnus Andrassen i Swedbank ser ikke hvorfor inflasjonstallene skulle utløse en kronebevegelse.

-   Kronekursen er mye opp og ned på grunn av oljeprisen. Den ble sterkere på KPI-tallene, men jeg har ikke noen god historie på hvorfor det skulle være tilfellet, sier Andreassen til DN.

Swedbank-økonomen tror heller ikke prisveksten vil ha noen innvirkning på rentesettingen.

Analysesjef Gaute M. Langeland, Nordea.
Analysesjef Gaute M. Langeland, Nordea. (Foto: Fartein Rudjord)

- Prisveksten var riktignok lavere enn vi ventet, men det har ingenting å si for pengepolitikken uansett. Det er ikke inflasjonen som styrer Norges Bank, det er realøkonomien vår, sier han.

Analysesjef Gaute Langeland i Nordea Markets registrerer at kronekursen styrker seg.

- Inflasjonstall er tall som markedet legger mye vekt på, men i forhold til Norges Bank og rentesettingen så er ikke dette noen game-changer på noen måte, sier Langeland til DN.

Norsk kroner styrker seg nær én prosent mot euro og dollar onsdag, der en euro koster 9,60 kroner og dollaren handles til 8,52 kroner.

Konsumprisindeks 1998 = 100

Les også:
Kraftig økning i elektrisitetsprisene
Opera-aksjen til værs etter bud
Opera: - Vanskelig å si om det kommer flere bud
Asia i dag: Midt inne i en perfekt storm  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Trump: Vi elsker dere, New Hampshire
Trump: -Vi elsker dere, New Hampshire
Donald Trump takket for seieren i New Hampshire. Han gratulerte også Bernie Sanders, men gikk raskt på offensiven og angrep demokratenes vinner i delstaten.
01:05
Publisert: