Riksbanken gjennomførte onsdag et svært overraskende rentekutt og varlset samtidig at den vil pøse nye 30 milliarder euro inn i økonomien gjennom oppkjøp av statsobligasjoner.

- De er villige til å gå ekstremt langt for å få opp inflasjonen, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til DN.

Han mener det likevel er et spørsmål om den svenske sentralbankens beslutning er sunn for svensk økonomi:

- Det kommer til å bli interessant å følge diskusjonen fremover, sier Wilhelmsen.

Han peker på at svensk økonomi egentlig går ganske bra og at det er hensynet til inflasjonen som får sentralbanken til å gjennomføre nye tiltak allerede nå.

Frykter sterk krone

Den svenske kronen er blitt markert styrket den siste tiden, samtidig som sentralbanken er bekymret for at lønnsveksten blir for svak, ifølge sjeføkonomen.

- Det er utsikter til lav lønnsvekst og en sterkere kronekurs. Da er sentralbanken redd for å miste troverdigheten om målet om en inflasjon på to prosent, sier Wilehlmsen.

Makroanalytiker Joachim Bernardsen i Nordea Markets mener kuttet var overraskende, men påpeker at Riksbanken ved forrige rentemøte åpnet for at renten kunne bli kuttet ytterligere imellom de ordinære rentemøtene.

Samtidig med rentekuttet utvider Riksbanken støttetiltakene med 30 milliarder svenske kroner, som skal iverksettes fra slutten av mars og vare ut til begynnelsen av mai.

- Det de sier er at dette gjør de utelukkende for svenskekronen. De sier det er tegn til at inflasjonen har bunnet ut og begynner å stige, men at den siste tidens kronestyrking kan forhindre at denne utviklingen fortsetter, sier analytikeren til DN onsdag.

For sent for Norges Bank

Det svenske rentekuttet kommer for sent til å ha innvirkning på Norges Banks rentebeslutning, som offentliggjøres torsdag klokken 10.00, påpeker Nordea-økonomen.

Det vil imidlertid har effekt på den norske sentralbankens prognoser på internasjonale renter fremover, noe som inngår som en faktor også på norske renter siden Sverige er en viktig handelspartner.

- Lavere renter i Sverige gjør at det isolert sett blir vanskeligere å sette opp renten i Norge, sier Bernhardsen.

Svenskekronen ble umiddelbart svekket rundt 15 øre mot euro på meldingen om rentekutt og nye oppkjøp av statsobligasjoner. En euro koster i skrivende stund 9,29 svenske kroner, mens den før meldingen ble handlet til rundt 9,17 svenske kroner.

I valutamarkedet svekkes svenskekronen også markert mot den norske. 100 svenske kroner koster i skrivende stundt 95,17 norske, mens prisen før kuttet var 96,40 kroner.

Også norske kroner svekkes markert onsdag ettermiddag. En euro koster i overkant av 8,91 kroner, mens den ved åpning onsdag ble handlet til 8,79 kroner.

Dollaren handles til over 8,40 norske kroner onsdag ettermiddag. Ved åpning onsdag kostet dollaren 8,31 kroner.

Les også:

Overraskende rentekutt i Sverige

«Ny» bil var ikke ny

Her er Røkkes tilbud til kreditorene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.