Det norske kronen styrkes markert tirsdag formiddag etter meldingen om at Norges Bank i oktober vil selge unna valuta.  Dermed blir sentralbanken for første gang bli en netto kjøper av den norske kronen i forbindelse med overføringene til oljefondet.

- Dette representerer en fullstendig reversering av sentralbankens tidligere handlingsmønster, ettersom den historisk har operert som en netto selger av kroner for å overføre utenlandsk valuta til det statlige oljefondet, skriver meglerhuset SEB i morgenrapporten tirsdag.

Selv om det har vært et spørsmål om tid før denne reverseringen måtte skje, lar markedet seg overraske over varselet. Kronen styrkes markert tirsdag formiddag. En euro koster i skrivende stund 8,13 kroner, mens den før meldingen ble kjent kostet i underkant av 8,17 kroner.

I tirsdagens melding varsler fondet at det skal gjøre valutasalg tilsvarende 250 millioner kroner hver dag i oktober (se faktaboks).

- Det er en spesiell melding, som handler om at man trenger flere norske kroneinntekter for å dekke underskuddet på statsbudsjettet enn det man får fra oljeskatten, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til TDN Finans.

Overrasket over mengden

SEB-økonomene hadde ventet at Norges Bank ville kjøpe 100 millioner kroner pr dag i oktober, mens Norges Bank annonserte at de vil kjøpe 250 millioner kroner pr dag.

- Vi hadde ventet at Norges Bank ville bli nettokjøpere av valuta i oktober, men beløpet ble litt høyere en vi hadde sett for oss, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til TDN Finans.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets viser til at Norges Bank har et behov for å kjøpe rundt 10-15 milliarder i år og var også overrasket over hvor store beløpene var.

- Så får vi se når budsjettet kommer i oktober om behovet blir større eller mindre, sier Jullum.

Jullum tror dette er en endring av spillereglene i det globale valutamarkedet.

- Det endrer markedsbalansen, og vi skal ikke se bort fra at appresieringspresset på kronen holder seg, sier Jullum.

Ingen varig effekt

Bruce tror ikke det vil ha noen varig effekt på valutakursen.

- Det er fortsatt et beløp som ikke er stort nok til å påvirke valutakursen, men det er et positivt signal at de fremover vil kjøpe valuta, sier Blomgren.

Den norske kronen styrket seg om lag fire øre mot euro etter klokken 10:00.

- Reaksjonen i markedet viser helt klart de positive signalene. Det er det vi har vist til tidligere, at bildet av kronestrømmene ut fra dette perspektivet er positive, sier Blomgren.

Les også:

Slik kuppet han luksuseiendommen for 70 millioner

Norske selskaper unndro 800 millioner i avgifter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.