Tirsdag var det ekstreme svingninger i rubelen. Den russiske sentralbanken hevet natt til i går styringsrenten med 6,5 prosentpoeng til 17 prosent. Likevel gikk det var ikke det nok til å forhindre at rubelen på det verste ble svekket 30 prosent mot dollar.

En periode i går gikk det 80 rubler på en dollar, nå ligger kursen på 65.

Onsdag morgen uttalte det russiske finansdepartementet at det har begynt å selge eiendeler i valuta.  Verdien på eiendelene skal være på 7 milliarder dollar.

- Dette er ikke mye, og nyheten klarte ikke å imponere markedet, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets.

- Russland har nok av valutaressurser til å komme seg gjennom problemene, sier statsminister Dmitrij Medvedev, ifølge russiske medier, skriver NTB.

- Det er likevel ikke nødvendigvis fornuftig å intervenere i stor skala slik markedet er nå. Store interveneringer over tid vil tære på valutareservene og at de kan falle mye. De har allerede falt med rundt 100 milliarder dollar i år, sier Viland.

- Kan bremse svingningene

Russlands sentralbank vil trolig intensivere tiltakene og bruke nesten en sjettedel av sine reserver for å styrke rubelen, ifølge en undersøkelse utført av Bloomberg News. 

Den russiske sentralbanken har intervenert jevnlig for å hindre at rubelen faller, men dette har ikke vært tilstrekkelig. Sentralbanken har allerede svidd av 10 milliarder dollar av sine valutareserver denne måneden, men vil trolig måtte bruke ytterligere 70 milliarder dollar for å bremse rubelfallet, skriver Bloomberg News.

- Tilliten til at den russiske sentralbanken kan gjøre noe for å dempe rubelens fall er sviktende, sier Viland.

- I prinsippet kan de fortsette salget av valutareserver til det er tomt. Men da har de ikke noen buffer, så det er kanskje ikke fornuftig. Det som er utfordrende ved å intervenere når kursene svekker seg er at du ikke har ubegrenset med reserver. Det vet markedet. Det motsatte er enklere - hvis man ønsker å svekke kursen, kan man bare trykke penger i det uendelige.

- Historien har vist at en intervensjon ofte ikke virker, men det kan være med på å bremse svingningene, det kan være fornuftig, sier Viland.

- Med på å forsterke nedturen

Russlands økonomi går nå ventelig inn i resesjon.

Den russiske sentralbanken varslet i går om at en varig oljepris på 60 amerikanske dollar fatet vil kunne gi en negativ BNP-vekst i Russland på inntil 4,7 prosent neste år.

I tillegg til lavere oljepris tynges valutaen også av konflikten med Ukraina og vestlige sanksjoner som demper appetitten på russiske aktiva. Dette har ført til massiv kapitalflukt.

- Samlet sett har dette ført til panikk i markedene i Russland. Mange frykter nå en ny valutakrise, som i 1998, og at det skal komme kapitalkontroller som vil begrense kapitalstrømmene, sier Viland.

Kapitalkontroll innebærer i praksis at man ikke kan ta penger ut av landet.

- Dette vil i så fall begrense interessen for Russland som investeringsmål i lang tid, så det vil de nok helst unngå, iser Viland.

Hun ser heller ikke bort fra at det kan komme flere rentehevinger, og viser til spekulasjoner om at styringsrenten skal opp i 20 prosent.

- Mange opplever at sentralbanken ser maktesløs ut, slik situasjonen er nå. Det bidrar ikke til å styrke tilliten. Et tegn på det er at det ikke har noen effekt at de hever styringsrenten. Rentehevingene er i tillegg med på å forsterke nedturen i russisk økonomi, påpeker Viland.

- Norsk økonomi er lite eksponert mot Russland, og rubel-uroen bør ha begrensede virkninger for verdensøkonomien samlet sett, men dette bidrar jo selvsagt till økt usikkerhet og økt etterspørsel etter trygge havner, sier Viland.

Les også:

Rubelen styrker seg

Dyrere å realisere Spania-drømmen

- Vi savnet sentralbanken igår

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.