Kinesiske nøkkeltall torsdag morgen indikerer fortsatt dempet aktivitet, men tyder likevel på at nylige politiske tiltak bidrar til å stabilisere den økonomiske veksten.

Det skriver analysetjenesten Capital Economics i sin morgenrapport, med utgangspunkt i det kinesiske statistikkbyråets tall for industriproduksjon, investeringer i fast eiendom, og detaljhandel.

«Nylige politiske tiltak bør bidra til fortsatt oppdemming av økonomisk aktivitet de kommende månedene. I særlig grad mener vi at det nylige fallet i markedsrenter til flerårig bunnivå, vil bidra til å styrke kredittveksten», heter det i rapporten.

Analysetjenesten legger til at ytterligere kutt i pålagte reservekrav og styringsrenter vil sikre at de pengepolitiske rammene forblir lempelige.

Samtidig ser myndighetenes pengebruk også ut til å bli høyere ut året.

«Som resultat mener vi at en forbedring i mai-tallene vil kunne markere starten på et kortsiktig, politikkdrevet oppsving i den økonomiske aktiviteten, selv om Kinas langsiktige vekst holder seg i en lavere trend», skriver Capital Economics.

Blikket mot USA

Torsdag ventes hovedoppmerksomheten i rente- og valutamarkedene å være rettet mot tallene for detaljomsetningen i USA og inflasjonen i Sverige, begge for mai.

Handelsbanken Capital Markets sier i sin morgenrappport at detaljomsetningen i USA gjennom flere måneder har vist en skuffende svak utvikling. Så langt har det sett ut til at amerikanerne har latt den økte kjøpekraften slå ut i økt sparing, og ikke økt konsum.

«Men markedet venter nå at veksten har tatt seg nokså markert opp; slik det har ventet i de tre foregående månedene. Konsensus anslår nemlig at detaljomsetningen steg med hele 1,2 prosent i mai, opp fra nullvekst i april. Holder vi biler utenom ventes veksten til 0,8 prosent i mai, opp fra 0,1 prosent i april», heter det i rapporten.

Det er knyttet stor spenning til de svenske inflasjonstallene for mai. Bakteppet er ifølge Handelsbanken at Riksbanken fikk seg en kalddusj i april, da kjerneinflasjonen (KPIF) falt til 0,7 prosent; 0,3 prosentpoeng lavere enn hva Riksbanken hadde sett for seg.

«Ettersom Riksbanken nå sitter ytterst på stolen, og tydelig har kunngjort at ytterligere tiltak kan komme nær sagt når som helst, kan eventuelle videre (signifikante) prognosefeil for kjerneprisene føre til markerte markedsutslag. Men verken våre svenske kollegaer eller markedet for øvrig venter at Riksbanken bommer i dag».

Handelsbankens svenske analytikere har lagt til grunn at årsveksten i KPIF tok seg opp igjen til 0,9 prosent i mai, noe som er identisk med Riksbankens prognose.

Hellas

I innspurten på gjeldsforhandlingene med Hellas, kommenterer Nordea Markets at en oppgang over den viktige psykologiske barrieren på 1 prosent i tysk 10-årsrente vil være et signal om mer oppside.

I en kraftig salgsbølge steg tysk 10-åring til over 1 prosent i løpet av onsdag, for første gang siden september. Utover dagen falt imidlertid renten noe tilbake og stengte på 0,98 prosent.

Volatiliteten i de europeiske rentene slo over i det norske markedet med 10-års swap rundt 2,41 prosent på det høyeste. Også denne renten falt noe tilbake i løpet av ettermiddagen og 10-års swap handles torsdag morgen til 2,37 prosent.

Valuta

Kronen er torsdag morgen svekket med om lag seks øre mot euro, til 8,7940, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs onsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med rundt tre øre til 7,7790.

Euro er svekket til 1,1303 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1324 dollar i New York onsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet onsdag på 1,826 prosent, mot 1,740 prosent tirsdag.

MORGENENS VALUTAKURSER

 

Les også:
Tar kjempetap på tomme lokaler
- Det er vel slik at mange jenter sier at «den vesken kommer jeg til å ha hele livet», men det er jo egentlig noe man bare sier fordi man har så lyst på den
Jobbet undercover for FBI
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.