Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold i Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold, Oslo og Akershus søndag. Flere steder er det ventet store snømengder.

– Det er såpeglatt. Det har begynt å snø, og etter hvert som bilene trykker snøen ned blir veien helt polert og glatt. I tillegg er det så kaldt at det ikke nytter å salte. Vi regner med at det kommer til å vare, sier operasjonsleder Kjartan Waage i Innlandet politidistrikt i NTB natt til søndag.

Blankpolerte veier

Beskjeden er omtrent den samme fra operasjonsleder Kjetil Indahl i Sør-Øst politidistrikt:

– Det er glattpolert på veiene for å si det sånn. E18 og en rekke sideveier er svært glatte. Vi har fått en del meldinger om biler som har kjørt av veien og kjørt inn i hverandre når de skulle bremse ned ved kryss, sier han.

Også i Oslo er det vanskelige kjøreforhold. Politiet skriver på Twitter at vogntog og busser har satt seg fast i morgentimene søndag.

– Ved ring 1 og ring 3 i Oslo har vi alt av tilgjengelig mannskap ute for å brøyte. Det vil ta tid å få brøytet alle veiene. Vi ber derfor folk om å beregne ekstra god tid og ha god avstand til andre, opplyser trafikkoperatør Rune Wahlstrøm i Statens vegvesen til NTB.

Blir verre

Også i Sør-Vest politidistrikt, Agder politidistrikt og Øst politidistrikt har det kommet advarsler om glatte veier i løpet av natten, og ingenting tyder på at problemene kommer til å stoppe med det første.

– Søndag blir forholdene verre, og vi venter at det blir mer problemer i forbindelse med snøfall, sier vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til NTB.

Snøfallet vil bare øke på i løpet av søndagen, spesielt i Agder, hvor det vil bli mellom 40 og 60 mm nedbør – noe som vil tilsvare opp mot en halvmeter snø.

– Temperaturene vil stige litt, så det blir tyngre snø av den typen som ikke forsvinner når du kjører forbi. Dermed må brøytemannskapene ut og arbeide, sier Løvdahl.

Dødsulykke

Allerede lørdag begynte glatte veier å skape problemer i landet, spesielt i Romerike, hvor politiet allerede hadde hatt 18 utrykninger til trafikkuhell klokka 13.30.

– Gjengangeren er at bilene kjører av veien eller inn i midtdeleren eller blir stående på tvers. Så har du oppbremsinger og påkjøringer bakfra, fortalte operasjonsleder Petter Olausson i Øst politidistrikt.

Natt til søndag skjedde det en dødsulykke på E6 ved Kløfta i Akershus. En mann ble påkjørt da han gikk ut av bilen sin, etter å ha stoppet ved en annen bil som hadde kjørt av veien.

Les også:
– Sean Penn-intervju med “El Chapo» førte til pågripelse

Såpeglatte veier flere steder i landet

Se DN Tv: Hard kamp om de siste eplehagene på Oslo vest
Hard kamp om de siste eplehagene på Oslo vest
I høst ble aldershjemmet Risvollen på Ris i Oslo solgt for 118 millioner kroner. Eiendomsutviklerne gjør alt de kan for å kapre de få eiendommene som ikke fortsatt ikke er bygget ut.
02:16
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.