Den amerikanske økonomen og eksperten på økonomiske bobler, Mark Thornton ved Ludwig van Mises Institute i Alabama, hevder i artikkelen «The Oslo Housing Bubble Syndrome» at irrasjonelle nordmenn avviser og ignorerer alle tegn til at boligmarkedet er inne i en boble, skriver Dagens Næringsliv.

Thornton omtaler boligmarkedet i hovedstaden som utslag av «Oslos boligboblesyndrom».

– Dette psykologiske fenomenet er det «irrasjonelle» svar fra mennesker som lever i en bobleøkonomi. De ignorerer eller avviser tegn på bobler, og tilskriver i stedet deres hell – for eksempel høye boligverdier – til «fundamentale faktorer», hevder Thornton overfor DN.

Massepsykologi
I USA er Thornton kjent for i 2004 å ha varslet kollapsen i det amerikanske boligmarkedet. Ifjor sommer varslet også den amerikanske sentralbanken om mulig boligboble i norsk økonomi.

Ifølge Mark Thornton er billige penger til låns den viktigste årsaken til den kraftige økningen i norske boligpriser, og han mener sentralbanker påvirker psykologien hos massene ved å lette folks tilgang til penger gjennom lave renter.

Grundig advart
Han mener investeringslysten og -nivået vil presse hele systemet og lede til begrensninger i tilgangen på økonomiske- og menneskelige ressurser – med uventede økninger i kostnadene som resultat. I en slik situasjon vil prisen på nødvendige forbruksvarer øke. Det vil igjen begrense mulige kunders kjøpeevne. Samtidig vil stadig flere investeringsprosjekter bli realisert. Resultatet er at investorer og forretningsfolk opplever høyere kostnader, færre kunder og sterkere konkurranse.

– En oppskrift på katastrofe, skriver Thornton.

Thornton mener nordmenn burde ha sett skriften på veggen forlengst, og viser til lignende fenomen i USA rundt 2005 da folk stadig sa at «boligprisene vil aldri falle» eller «du kan ikke tape penger ved å investere i fast eiendom».

Tre tegn til boble

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i meglerhuset Swedbank First Securities mener det er fullt mulig å forklare de norske boligprisene ut ifra "kortidsfundamentale" forhold, mener mener likevel det er tre tergn på at vi er i en boligboble.

* Ualminnelig sterk prisstigning i historisk, internasjonal sammenheng, husholdingenes gjeldsnivå er steget til et ualminnelig høyt nivå og at svært få tror prisene vil falle der de har tenkt å kjøpe bolig.

Overfor svenske di.se advarer Andreassen om et fall i norske boligpriser på opp mot 40 prosent.


Les også: Mæle langer ut mot dommedagsprofetene


<b>Tenketank advarer mot boligboble i Norge</b>

- Forvent en ubehagelig slutt på boligboblen i Norge


<b>- Det kan ikke fortsette slik</b>

<b>Dette er Norges kvadruppel-vaksine mot boligkrakk</b>


Denne toroms-leiligheten gikk for 860.000 kroner over prisantydning


- Boligen gjør deg aldri mer rik
(2010)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.