Toppsjef Ashley Heppenstall i det svenske oljeselskapet Lundin mener kostnadsutviklingen i Norge ikke kan fortsette, skriver Dagens Næringsliv.

Han advarer mot en boble i norsk leverandørindustri og frykter at norske bedrifter priser seg ut på norsk sokkel.

Lønningene har steget kraftig de siste årene. En norsk oljearbeider kunne hente hjem i snitt én million kroner ifjor – mest i verden, har DN skrevet tidligere.

– Man kan ikke ha en situasjon hvor kostnadene og lønningene fortsetter å øke mer enn inflasjonen over tid. Det er ikke bærekraftig. Hvis inflasjonen er én til to prosent, og lønningene stiger fem til ti prosent årlig, vil boblen til slutt briste, sier Heppenstall til DN.

Prosjekt etter prosjekt på sokkelen går på milliardsprekk. Situasjonen er så alvorlig at oljeminister Ola Borten Moe (Sp) krever en forkl#229 på alle overskridelsene.

Verdens dyreste
Lundin-sjefen sier Norge er verdens dyreste land å gjøre forretninger i.

- Kostnadsstrukturen vil føre til at mer og mer arbeid forsvinner ut av landet. Understell og plattformdekk har allerede blitt tildelt verft i det fjerne østen. Det har en negativ innvirkning på lokal industri. Kostnadsstrukturen i Norge er ikke konkurransedyktig, sier Heppenstall til Dagens Næringsliv.

Lundin gis ofte æren for å ha knekt koden som førte til at Johan Sverdrup ble oppdaget.

Funnet – et av Norges fem største noensinne – har bidratt til å 50-doble verdien av selskapet siden oppstarten.

Les også: Høye norske lønninger: - Det går ikke lenger


Vi tjener 60 % mer enn i EU


<b>Giske: - Vi kommer til å miste mange tusen arbeidsplasser</b>

<b>Innvandring presser norske lønninger nedover</b>


<b>- Norge. Et land helt uten problemer</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.