Gullprisen har falt 23 prosent så langt i år.

Tirsdag faller gullprisen for andre dag på rad, etter oppturen på 7,4 prosent i juli ifølge Bloomberg News. Hovedgrunnen er spekulasjoner knyttet til at Fed snart kan være i ferd med å trekke tilbake den kraftige stimulansen, som bidro til å sende gullprisen opp for tolvte år på rad ifjor.

Fed sa i forrige uke at banken kommer til å opprettholde sine månedlige obligasjonskjøp på 85 milliarder dollar, samtidig som at banken advarte mot at lav inflasjon kan komme til å dempe den økonomiske veksten i verdens største økonomi.

Les også: Kjenner du igjen denne bilen? Kinesere har kopiert nok en populær modell.

Teknisk nøkkelnivå
Gullprisen ligger nå rett under 1.300 dollar per unse.

- Prisen på 1.300 dollar er et teknisk nøkkelnivå, så jeg er ikke overrasket over at vi får noen stopp her, sier analytiker Victor Thianpiriya i Australia & New Zealand Banking Group Ltd til Bloomberg News.

- Det handler om markedet faktisk tror på om Fed kan oppnå det den ønsker å oppnå, sier han.

Les også: - En leder kan faktisk pålegge deg å gjøre ting du ikke vil

Gullprisen nær bunnen
Det kraftige fallet i gullprisen i år er trigget at storsalg av børsnoterte gullfond (ETF). Nå tror World Gold Council (WGC) at prisene kommer til å ta seg opp mot slutten av 2013.

- Vi tror at de spekulative pengene har kommet ut av gullmarkedet. Vi mener at gull er nærmere bunnen enn toppen akkurat nå. Vi kommer til å se et sterkere marked mot slutten av året og inn i neste år, sier investeringssjef Marcus Grubb i WGC til CNBC.

I motsetning til det mange tror, mener Grubb at renteoppgang i kjølvannet av gjeninnhenting i verdensøkonomien ikke vil være negativt for gullprisen.

- Mye analyse viser at dersom realrentene holder seg mellom null og fire prosent, så kan gull gi en avkastning på 7-8 prosent per år eller mer. Så der er vi uenige med dem som har et langsiktig negativ syn, sier han.

Analytikerne i Metals Focus spår at den negative stemningen i gullmarkedet kan trigge et dramatisk shortdekningsrally de kommende månedene, og spår at det kan sende gullprisen opp mot 1.600 dollar per unse mot slutten av året, ifølge Financial Times.

- Vi tror at forventningene om tidlig nedtrapping av de kvantitative lettelser vil slå til og at det vil føre til shortposisjonering i gull, mener Metals Focus.

Les også: Titusenvis mister Nav-stønad neste vår

Varsler nedtrapping
Fed Dallas-sjef Richard Fisher, som har vært en av de mest uttalte kritikerne til kvantitative lettelser, sa mandag at sentralbanken nå er nær ved trappe ned sine obligasjonskjøp. Tidligere i sommer sa Fed-sjef Ben Bernanke at det er for tidlig å si om banken skal starte med å trekke tilbake stimulansen allerede i september.

Fisher mener at enkelte markedsaktører forventer at Fed holder markedet oppe til evig tid, og frykter at det kan føre til en feilprising i markedet og en feilallokering av kapital.

Les også: - Det aller verste er kanskje over

Råvareboomen er over (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.