Om ett år vil en euro koste syv kroner blank, og der vil kursen ligge i ett år fremover, ifølge en prognose fra SEB. Nå ligger kursen i overkant av 7,30 kroner.

En Det betyr en kraftig svekkelse av industriens konkurranseevne.

Den sterkeste kursen Norges Bank har notert noensinne er 7,22 vinteren 2002/2003, da norsk industri var nær ved å brekke ryggen på grunn av kronen.

Indikerer retning
Bruun understreker at valutaprognoser er svært usikre, slik at han ikke vil legge for stor vekt på det spesifikke anslaget, men retningen som går mot sterkere krone.

– Norsk økonomi er i en helt annen situasjon enn resten av Europa. Ikke bare har vi ekstremt sterke statsfinanser, men vi har også betydelig bedre fart i økonomien. Dessuten tror vi Norges Bank kommer til å heve renten før sommeren. Det vil også påvirke kronen, sier Bruun.

I dag publiserer sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets sine prognoser. De viser en kronekurs på 7,2 om ett år.

To ganger tre renteøkninger
Ifølge Bruuns prognoser vil Norges Bank heve styringsrenten tre ganger neste år og ytterligere tre ganger i 2014. Styringsrenten, som i dag ligger på 1,5 prosent, vil dermed være doblet på to år. Det kan skje fordi situasjonen bedres internasjonalt, tror Bruun.

Samtidig som kronen vil styrke seg kraftig mot euro, viser SEBs prognoser en lønnsvekst på godt over fire prosent de nærmeste årene. Dermed vil eksportnæringene få en dobbel kostnadssmell.

– For deler av tradisjonell industri er situasjonen bekymringsfull, sier sjeføkonomen til Dagens Næringsliv.

Skrekkscenario
- Skrekk og gru. Slik reagerer direktør Knut Sunde i Norsk Industri når han får høre hva sjeføkonom Stein Bruun i det nordiske finanskonsernet SEB tror om utviklingen i kursen på norske kroner mot euro.

Sunde håper Bruuns valutaprognoser ikke slår til.

– En eurokurs på syv blank er nok det jeg vil kalle et skrekkscenario. Vi får håpe vi ikke ender der. Det er en altfor sterk kurs for eksportindustrien over tid, sier Sunde, til DN.

Han tror imidlertid heller ikke det vil skje da han tror Norges Banks rentesetting er innrettet slik at de verste scenariene ikke lar seg realisere.

Les også: Nå snur det: - Naivt å tro at vi ikke blir rammet


<b>Her er supermiksen som ga ny gullalder for norsk olje</b>

<b>Her er x-faktoren i norsk økonomi</b>



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.