Apple skulle etter planen legge frem kvartalsresultatene på mandag. Dette ble utsatt på grunn av dødsfallet til Silicon Valley-legenden Bill Campbell, som døde i forrige uke. Toppledere fra teknologiselskaper fra hele USA skulle delta i minnesamværet.

Campbell har sittet i styret hos Apple, Google og en rekke andre teknologiselskaper, og fungerte som en «coach» for blant annet Apple-grunnlegger Steve Jobs og Google-grunnleggerne.

Les også: USA dropper press mot Apple

«Bill Campbell var en coach og mentor for mange av oss på Apple. Han var medlem av familien vår gjennom mange år som leder, rådgiver og styremedlem. Han trodde på Apple når få andre gjorde det. Hans bidrag til vårt selskap, gjennom gode og dårlige tider, kan ikke overvurderes», skriver Apple på hjemmesiden.

Venter elendige regnskaper

Er det noe Apple har behov for nå, så er det en «coach» og en dyktig ledelse som kan manøvrere selskapet gjennom ukjente farvann. Det er nesten ti år siden Iphone revolusjonerte mobiltelefonen og sørget for en vekstepoke for Apple.

I 2009 sto Iphone for rundt 25 prosent av Apples inntekter. I fjorårets siste kalenderkvartal var andelen på 68,1 prosent. Nettbrettet Ipad har ikke klart å ta den samme markedsandelen og Apples smartklokke er blitt et produkt for spesielt interesserte.

Apple-investorer er forberedt på svake regnskaper når disse blir fremlagt etter at børsen stenger i New York på tirsdag ettermiddag. Apple lanserte nye modeller i Phone-serien i september ifjor.

«Salget av Iphone 6S har vært labert da modellen mangler spennende nye funksjoner», skriver analyseselskapet Trendforce i en rapport.

Grafikk: Cecilie Heltberg
Grafikk: Cecilie Heltberg
 

Trendforce er blant de mest pessimistiske og tror Iphone-salget falt med 43,8 prosent fra fjorårets siste kvartal til kun 42 millioner. Finansinstitusjonene Credit Suisse og Piper Jaffray har nedjustert salgsprognosene for Iphone for det tilbakelagte kvartalet, men disse ligger på mellom 48 og 55 millioner solgte enheter.

I samme kvartal ifjor solgte Apple 61,2 millioner smarttelefoner.

Kinesisk konkurranse

Trendforce venter at Iphone-salget vil falle med ti prosent i år sammenlignet med ifjor. I årets første kvartal fikk Apple en markedsandel på 14,4 prosent – ned fra 20,9 prosent for ett år siden, hvis prognosene stemmer.

Les også: Kineserne forbi Apple og Samsung

Apple har forsøkt å ta opp konkurransen med kinesiske lavkostprodusenter med å lansere en billigere Iphone – men med en vesentlig mindre skjerm på fire tommer. Nesten alle asiatiske konkurrenter har smarttelefonskjermer på over fem tommer.

Selskapet som OPPO og Vivo fokuserer på de asiatiske markedene.

– Budsjettmodellen Iphone SE vil støtte opp rundt salget før den neste Iphone-modellen lanseres. Men Iphone SE vil møte sterk priskonkurranse fra kinesiske produsenter i målgruppen. Det ventes at Apple vil selge under 15 millioner enheter av den mindre modellen. Det er ikke nok til å snu den svake trenden, sier analytiker Avril Wu hos Trendforce i en kommentar.

Skeptisk til Iphone 7

Apple har ofte gjort analytikernes spådommer til skamme. Selskapets konsernsjef innrømmet under den siste resultatpresentasjonen at Apple ville få noen utfordrende kvartaler. Aksjekursen har falt med 18,9 prosent på 12 måneder.

En ny modell – Iphone 7 – er ventet å komme i salg i september.

Apples lille overraskelse dnPlus (DN+)

«Jeg ser ikke mange attraktive salgsargumenter for Iphone 7», skriver Apple-analytiker Ming-Chi Kuo hos KGI Securities i en ny analyse. Han har gjennom flere år blitt sett på som en av de dyktigste Apple-analytikerne med svært gode kontakter hos Apples leverandører i Asia.

Han tror at Iphone-salget vil falle med mellom 11,6 og 18,1 prosent i 2016.

Ifølge Nikkei Asian Review reduserte Apple ordrene med inntil 30 prosent for komponentleverandørene Sharp, Toshiba, Sony og Japan Display i første kvartal. Disse leverer alt fra skjermer og kamerakomponenter til dataminne for Apples Iphone-serie.

Tror på vekst

Storbanken UBS tror imidlertid ikke at toppen er nådd for Iphone.

– I 2017 forventer vi at salget vil øke minst fem til 10 prosent. Selv uten banebrytende nye funksjoner vil Phone 7 utløse økt etterspørsel etter oppgraderinger til de 200 millioner Iphone-brukerne som ikke har forflyttet seg til større skjermer, sier analytiker Steve Milunocich til teknologinettstedet CNET.

Apple er ikke alene med å ha problemer for tiden. Intel, som leverer dataprosessorer til personlige datamaskiner, vil kvitte seg med rundt 11 prosent av arbeidsstyrken. Microsoft og eierselskapet bak Google la frem skuffende resultater i forrige uke.

 

Les også på DN.no:

Slik smaker 80-tallsklassikerne i dag  

Politisk kaos i Spania dnPlus  (DN+)

John Fredriksen faller på rikingliste

Anbefalt fra DNtv:
Tidenes beste BMW
BMW M2 byr på så store mengder kjøreglede at DNs biljournalist blir ekstatisk.
01:55
Publisert:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet
Vi lot to medlemmer av Holmenkollen Cykleklubb konkurrere om hvem som kom først til Tryvann. En på elsykkel og den andre på landeveissykkel. Se hvordan det gikk.
02:02
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»: En finansthriller der 58 milliarder kroner står på spill.

&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.