Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik smaker 80-tallsklassikerne i dag

Tekst
Lett gjenkjennelige flasker fra 80-tallet. Foto: Øystein Klock.

Lett gjenkjennelige flasker fra 80-tallet. Foto: Øystein Klock.

Er du en av dem som husker Mateus, Black Tower eller Norsk Rødvin? Vi har testet 80-tallets slagere.

Det er ikke alltid sånn at ting var bedre før. Vinmonopolets vinutvalg er et av dem. På 80-tallet var det heller begredelig i motsetning til dagens 13.000 viner i Polets bestillingsliste.
Konsumet gjenspeilet også utvalget, og det var ofte Polets egne varemerker som toppet bestselgerlistene. Sammen med både berømte og beryktede viner som Mateus, Liebfraumilch, Reiler Vom Heissen Stein og Egri Bikaver. Vi har testet de som fortsatt er å finne på Polets lister i dag.

Les om Polets beste vinkjøp

Tidenes mest solgte

Salgslistene til Vinmonopolet fra årene 1987, 1988 og 1989 kan fortelle at det var Vinmonopolets egen rødvin som var den mest solgte i alle de tre årene. Samlet de tre årene solgte vinen som for mange er kjent som "norsk rødvin" hele 8,1 millioner liter. Den kom på markedet i 1950, og har siden den gang vært den mest solgte vinen igjennom tidene på Vinmonopolet. I 18 år frem til 1968 var prisen seks kroner, noe som gav den kallenavnet "sekskroneren".

I toppåret 1981 solgte den hele fire millioner liter.
Vinen blir tappet på Arcus i Norge, med rødvin kjøpt fra Øst-Spania. Tidligere var det vin fra flere forskjellige land som ble blandet sammen, med en hovedvekt fra Frankrike.

68

Navn: Rødvin

Produsent: Arcus , Øvrige , EU

Pris: 109,90 Varenummer: 666401 Utenfor sortiment, Importør: Arcus Wine Brands

Dufter av grenadine og cocktailbær med hint av rødbrus. Søtlig og saftig med innslag av gjær og trekrydder. Lette tanniner. Har lite med vin å gjøre. Druejuice med alkohol. MB

De beryktede hvite

Kanskje Tysklands mest berømte vin igjennom tidene, Liebfraumilch var på bestselgerlistene i Norge både i -88 og -89. I dag finnes det bare en utgave av vinen igjen på flaske i Norge.
Men selv om Liebfraumilch i dag er mer beryktet enn berømt så var den en gang angivelig en god vin med røtter tilbake til 1700-tallet. På grunn av vinens sødme og vinens navn økte populariteten utover hele 1900-tallet. Og på 50-tallet kostet en flaske like mye som en andre cru fra Bordeaux.

Det var firmaet Valckenberg som skapte den originale Liebfraumich fra vinmarken Kirchenstück i Worms i Rheinhessen.
I dag lages den i Nahe, Rheingau, Rheinhessen og Pfalz. Den må lages på minst 70 prosent av druene riesling, müller-thurgau, silvaner eller kerner. Og den skal minst inneholde 18 gram sukker per liter.

70

Navn: Elise Liebfraumilch 2013

Produsent: Robert Prizelius , Rheinhessen , Tyskland

Pris: 89,90 Varenummer: 5790101 Utenfor sortiment, Importør: Robert Prizelius AS

Dufter lite med innslag av tropisk hermetisk frukt. Søtlig og noe emmen frukt på smak med en frisk noe kunstigf syre og en tørr utgang. MB

I 1923 lanserte firmaet H. Sichel Söhne i Mainz vinen Blue Nun. Denne var frem til 90-tallet klassifisert som Liebfraumilch. På 50-tallet reklamerte de med at Blue Nun kunne drikkes igjennom hele måltidet, noe som økte salget enda mer. Når produksjonen var på topp på 80-tallet laget de 24 millioner flasker i året.

63

Navn: Blue Nun 2014

Produsent: H. Sichel Söhne , Rheinhessen , Tyskland

Pris: 89,90 Varenummer: 79101 Midlertidig utsolgt, Importør: Strøm AS

Dufter av bananbugg og våt papp. Vandig og intetsigende gjæret druesaft på smak med et vandig preg. Søtlig og kort. MB

«Stayeren»

Etter at Liebfraumilch gikk av moten - falt salget av Black Tower fra årsrekorden på 18 millioner flasker, til under 5 millioner flasker i 1992. Men etter at eieren Reh Kendermann «redesignet» den klassiske sorte keramikkflasken - til en nå todelt sort og gjennomsiktig glassflaske, samt lanserte en rekke nye viner og «limited releases» - har totalsalget av merket Black Tower klatret opp til 80-talls nivå.

67

Navn: Black Tower Rivaner Riesling 2014

Produsent: Reh Kendermann , Rheinhessen , Tyskland

Pris: 94,90 Varenummer: 1202901 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Robert Prizelius AS

Dufter av vått papir og fersken. Søt og uhyre enkel på smak med en vandig utgang. Skarp syre i finish. MB

Okseblod

Vinmonopolet offentligjorde for første gang en liste over hvilke merker som solgte mest etter salgsåret 1987, og her var det en rekke øst-europeere i toppen. Helt oppe på 6.plass med 425 000 liter, og på plassen bak den rumenske vinen Feteasca, finner vi Egri Bikaver. Vinen som opprinnelig stammer fra 1700-tallet, fikk sitt kallenavn etter at Tyrkiske soldater måtte gi opp en invasjon av Ungarn. Det ble sagt at ungarernes uovervinnelige styrke kom av at de blandet okseblod i vinen sin. Den opprinnelige druen var kadarka, men ble erstattet av kekfrankos og portugieser, som kan blandes med syv andre mulige druer. I dag finner vi ikke den opprinnelige okseblod-vinen i Vinmonopolets lister, men fra samme region, Egri, finnes en merlot fra produsenten Vitavin.

62

Navn: Egri Merlot 2014

Produsent: Tarkanybor Kft , Øvrige , Ungarn

Pris: 99,90 Varenummer: 628901 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Vectura AS

Dufter av husholdningsaft og lær. Spinkel, søtlig og vanig med et oksidert preg i utgangen iblandet tre og fjøs. Bitter finish. MB

En gang verdens største vin

Mateus, den lett perlende og halvtørre rosévinen fra Portugal utgjorde i sin storhetstid over 40 prosent av Portugals totale eksport av vin. Supplert av en hvit utgave solgte merket Mateus på slutten av 80-tallet i underkant av 40 millioner flasker på verdensbasis, hvert eneste år. Populariteten til vinen som lages av Sogrape, en av verdens største vinprodusenter, er i dag kraftig redusert og innholdet har blitt noe endret for å tilpasse seg dagens konsumenter: Mindre sukker og mer bobler.

Mateus var for øvrig blant vinene som ble funnet i palasskjellerne til den tidligere irakiske diktatoren Saddam Hussein.

Vinen er også nevnt i Elton Johns "Social Disease": "I get juiced on Mateus and just hang loose."

68

Navn: Mateus

Produsent: Sogrape Vinhos , Vinho Verde , Portugal

Pris: 97,00 Varenummer: 95701 Utenfor sortiment, Importør: Bottleneck

Dufter av cocktailbær og fersken med hint av gammelt jordbærsyltetøy. Lett sødmefull og gjærpregt frukt på smak med en klissete utgang og en kort finish. MB

Andre viner og fruktviner som var populære på 80-tallet, og som fortsatt er å finne på Vinmonopolet:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.