Finanstilsynet foreslår at bankene må stramme kraftig inn på hvordan de vekter risikoen for boliglån.

Meglerhusene ser Finanstilsynets forslag til høringsbrev om risikovekter for boliglån om lag som ventet, og de fleste venter en snarlig reprising av boliglån med økte renter. Det kommer frem av meglerhusenes markedsoppdateringer i dag.

Finanstilsynet foreslår at vektene i disse modellene skal strammes inn med mellom 30 og 40 prosent. I praksis betyr dette at bankene må stille mer egenkapital bak hvert boliglån som gis, skriver TDN Finans.

Swedbank First Securities hadde håpet på et klarere budskap, noe som også ville gjort det enklere for bankene å svare med økte renter, men tilsynet vil avvente CRD IV-beslutning før de kommer med et endelig forslag.

- Usikkerhet
«Vi tror dette forslaget vil utløse en boliglånsrenteøkning i sektoren, og gjentar vårt positive syn på den norske banksektoren. Våre toppvalg er fortsatt SR-Bank og DNB», skriver Swedbank First.

Pareto Securities er imidlertid ikke så positive, selv om de også ventet 35 prosent.

«Vi mener det er en risiko for at kompleksiteten og den gjenværende usikkerheten kan hindre betydelig reprising av rentemarginene på kort sikt», skriver de.

Pareto mener Finanstilsynet ser ut til å gå mot å bruke gulv både for ventet tapsgrad ved mislighold (LGD) og estimat for kundemislighold (PD), og ikke for selve risikovekten, ifølge TDN Finans.

DNB Markets har ikke noen anbefaling eller kursmål på DNB, men anslår en risikovekt for DNB på 30-38 prosent med tilsynets forslag.

«Vi venter at boliglånsrentene vil stige i nær fremtid», skriver de, og videre:

«Vi tror budskapet fra Finanstilsynet er tilstrekkelig klart til å se boliglånsrentene stige de kommende ukene, og vi tror at DNB vil måtte sette tonen i reprisingen. Vi modellerer en respons på 30 basispunkter, som trolig kommer gjennom to og fragmenterte økninger», skriver DNB Markets.

80 prosent ikke lenger godt sikret
Handelsbanken Capital Markets konstaterer at forslagene støtter oppjusteringstrenden for eps for DNB. Han anslår at rentemarginen vil måtte heves med rundt 50 basispunkter

DNB Markets tror Finanstilsynet først og fremst vil sette et gulv for LGD, da dette også vil gjelde utenlandske bankers norske døtre.

Finanstilsynet foreslår i et brev til Finansdepartementet at grensen for godt sikrede boliglån bør skjerpes fra 80 til 70 prosent hvis risikovekten for IRB-bankene økes til 35 prosent, og anslår et rentemarginpåslag på 0,2-0,3 prosentpoeng under gitte forutsetninger.

Sammenlignet med situasjonen 30. juni 2012 ville IRB-bankene måttet øke kjernekapitalen med 13 milliarder kroner med en risikovekt på 35 prosent.

Les også: - Boliglånene vil bli dyrere

<b>- Prisene på boliglån er dømt til å gå opp</b>

<b>Tenketank frykter boligboblen sprekker</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.