Det kan brygge opp til ny storm i finansmarkedene dersom verdens to største økonomier igjen overrasker investorene.

- Jeg ser for meg at det kan bli turbulens igjen til høsten, sier sjeføkonom og partner Bjørn Roger Wilhelmsen i makro-hedgefondet Nordkinn.

Han tror spesielt to forhold kan komme til å dominere internasjonale markeder i ukene og månedene fremover: 

  • USA: Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve kan komme til å sette opp renten allerede i juni eller juli uten at markedene er spesielt forberedt på en slik økning
  • Kina: Frykten for et bratt fall i veksttakten i verdens vekstlokomotiv kan komme til å blusse opp igjen etter hvert som effektene fra myndighetenes tiltak ebber ut

Begge landene spilte også helt sentrale roller i opptakten til den kraftige markedsuroen som preget verdens markeder ved inngangen til året. Den amerikanske sentralbanken hadde nettopp satt opp styringsrenten for første gang på syv år, mens frykt for en hard landing i kinesisk økonomi førte til bekymring for helsetilstanden i hele verdensøkonomien.

- Frykten kommer tilbake

Fremover er det ifølge Wilhelmsen grunn til tro at tallene igjen vil vise ny nedgang i kinesiske vekstrater.

Han viser til at kinesiske mynidigheter i mars svarte på markedsuroen med å pøse på med nye penge- og finanspolitiske stimulanser og med å tillate høyere kredittvekst.

- Som var nettopp det de ikke skulle gjøre. Planen var opprinnelig å bidra mindre til investeringer og mer til privat konsum.

Men tiltakene virket, i alle fall på kort sikt, ifølge Wilhelmsen. Fremvoer tror han likevel markedsaktørene må belage seg på lavere vekstrater etter hvert som effektene fra myndighetens stimulanser avtar.

- Frykten har avtatt og det tror jeg har vært veldig viktig for at markedene er blitt mer positive. Men jeg tror den frykten kommer tilbake.

- Risiko for ny runde med uro

Samtidig er det igjen utsikter til at den amerikanske sentralbanken hever renten. Forventningene om et amerikansk rentehopp i løpet av sommeren steg for alvor etter at referatet fra forrige rentemøte avslørte at medlemmene i sentralbankens rentekomité er i ferd med å forberede seg på en ny økning i styringsrenten.

- Hvis de setter opp renten frykter jeg at det er risiko for en ny runde med uro, slik som vi så i januar og februar. Særlig dersom jeg også får rett om Kina, sier Wilhelmsen.

- Ikke klare for dette

Selv om sannsynligheten har økt, er det langt fra priset inn en snarlig renteøkning i markedene. Fredag var det kun priset inn 28 prosents sannsynlighet for renteoppgang i juni.

Sjefanalytiker Allan von Mehren og senioranalytiker Mikael Olai Milhøj i Danske Bank Markets peker i en oppdatering fra fredag på at en renteøkning ikke er fullt ut priset inn før i november i år.

Derfor råder de kundene på kort sikt å selge unna aksjer i perioder med oppgang. På mellomlang sikt har de et moderat negativt syn på aksjer.

- Fed vil øke renten snart og aksjemarkedene er rett og slett ikke klare for dette, skriver de i oppdateringen.

- Henger som en tung sky

I likhet med Wilhelmsen i Nordkinn er Danske Bank-analytikerne også bekymret for situasjonen i Kina.

- Holdningene er fremdeles ganske forsiktig når det kommer til Kina og bekymring over gjeldsutviklingen henger som en tung sky over den kinesiske økonomien, skriver de og peker på at utenlandske investorer fremdeles er lite villige til å plassere penger i landet.

- Dette vil trolig være tilfellet i lang tid.

Aktivitetsindeksen PMI, som publiseres onsdag denne uken kan føre til ytterligere bekymring.

- Vi venter en ytterligere nedgang ettersom korreksjonen etter den sterke oppgangen i mars trolig ikke er over, skriver von Mehren og Milhøj

På litt lengre sikt er de likevel noe mer optimistiske

- Vi fortsetter å forvente en moderat underliggende bedring i år drevet av en oppgang i anleggsinvesteringene ettersom boligsalget har vært veldig høyt og at raten for boliger på lager er tilbake på normale nivåer, skriver

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet  

- Et kraftig negativt sjokk som har truffet økonomien

En helomvending på dette møtet igangsatte en kinesisk oppkjøpsbølge i Europa  

Se DNtv:

Norsk kvinne er den internasjonale hjelpearbeideren som har vært lengst i Syria
WHO-topp Elizabeth Hoff sover alltid dårlig etter å ha møtt de syriske barna på brannskadeavdelingen i Damaskus. NB: Sterke bilder.
01:30
Publisert:

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

 

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.