Mens gullmedaljene renner inn i OL og en ny vind av nasjonalisme brer seg over det ganske land, har Holberg fondene tatt for seg hvorfor Norge er et av verdens beste land å putte pengene sine i.

- Det norske aksjemarkedet fremstår som et av de mest spennende i den vestlige verden, med sine naturressurser og eksponering mot en verden som blir stadig mer tørst på energi og råvarer, skriver Holberg fondene i sin "Ukens Holberggraf".

Ti gylne grunner
Bergens-fondet ramser opp ti hovedgrunner som gjør Norge blant de mest spennende investeringene:

1. Stabile politiske forhold med en velutviklet velferdsmodell

2. Høy økonomisk vekst over lang tid

3. Verdens rikeste land

4. Sunne statsfinanser (verdens høyeste kredittverdighet)

5. Åpen økonomi som er godt posisjonert i forhold til globaliseringstrenden og veksten i ”emerging markets”

6. Store naturressurser (olje, gass, vind, fisk og vannkraft)

7. Stor vilje og evne til å ta i bruk ny teknologi

8. Høyt utdanningsnivå skaper høy kompetanse i arbeidsmarkedet

9. Gunstig demografi (mindre ”eldrebølge” enn i mange andre land)

10. Reiseliv og naturopplevelser

La det svinge
Norsk økonomi har siden 1978 nominelt vokst med 7,5 i året i snitt, mens aksjemarkedet i samme periode har gitt en årlig gjennomsnittsavkastning på 11,5 prosent.

- Aksjer er det tetteste du kommer på verdiskapningen i samfunnet, mener Holberg, som understreker at aksjemarkedet imidlertid "svinger litt mer her oppe i nord".

Blant andre fakta, om enn litt på siden, kan Holberg fondene nevne at hver nordmanns andel av oljefondet nå har passert 500.000 kroner, hver nordmanns andel av den totale oljeformuen er 1,3 millioner kroner og at oljevirksomheten utgjør 25 prosent av verdiskapningen i Norge i dag, mens næringen var ”ikke-eksisterende” for 35 år siden.

Verdens ledende fiskebørs
For hva skulle Norge gjort uten oljen? Eksportert mer fisk, kanskje, foreslår Holberg. Norge eksporterer allerede for fisk for 45 milliarder kroner i året.

- Oslo Børs seiler opp som verdens ledende fiskebørs, skriver Holberg.

Den totale markedsverdien på fiskeselskapene på Oslo Børs er på 52 milliarder kroner.

Og i disse OL-tider greier ikke Holberg fondene å la være å harselere med våre svenske naboer, og setter like gjerne opp et stolpediagram over norske og svenske gullmedaljer gjennom tidene. Norge har vunnet flere enn dobbelt så mange gull som Sverige.

Kanskje ikke rart at Wall Street Journal med 826 ord i saken "The Mystery of Norway " hyller den norske evnen til å sanke gullmedaljer, når vi tross alt "ikke er flere mennesker enn det er folk som bor i Detroit".

Les også:

<b>Leder DN: Gull og gråstein</b>

<b>Verden vet lite om Norge</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.